“Goli” za rođendan Bitef teatra 1Foto: Božidar Živanović

Bitef teatar obeležiće svoj rođendan, 3. marta premijerom plesne predstave “Goli”, po konceptu i koreografiji Isidore Stanišić.
Reč je o komadu koji prati istoriju tekstila i odnosa čoveka prema tekstilu.

Najvidljivija putanja površinskog napretka jeste odeća, naša druga koža, naša prilika za transformaciju, naše skrovište, ali i propadalište. – kaže Isidora Stanišić.
Prema njenim rečima predstava podstiče niz pitanja: – Pametno odelo čini nas boljim ljudima ili nosiocima istog? Stil života jednog nosioca važniji je od samog života drugog nosioca? Je li onda taj nosilac i dalje čovek ili je evoluirao u drugi naziv? Ko je, ili šta je taj nosilac? Da li Supermen leti ili pada, i zavisi li to samo od vijorenja plašta? I na kraju, ko smo kad smo goli? – pita se Isidora Stanišić.
Dramaturg predstave Dimitrije Kokanov , ističe da je ona nastala kao rediteljsko-koreografski istraživački proces autorke koji je započela pojmom protivčoveštvo (što je i radni naziv projekta), a sa željom da ispituje transhumanistički kontekst života savremenog čoveka.
– Konfrontirani sa konceptualnim odlukama da je osnovni izvođački jezik u domenu fizičkog (prostora i tela), a ne digitalnog okruženja, fokusirali smo se na proizvodnju sadržaja kojim bismo komunicirali ideju progresa ljudskog rada, privilegiju u radu i upotrebnu vrednost proizvoda ljudskog rada. – navodi, između ostalog, Dimitrije Kokanov .
Sumirajući utiske pred rođendan u Bitef teatru konstatuju da su ponosni na učinak imajući u vidu otežene uslove u kojima su radili.
– Ponosni smo na sezonu u kojoj smo, u otežanim uslovima izazvanih merama zaštite od epidemije, ipak uspeli da organizujemo i ostvarimo zanimljive pozorišne projekte.
Pored organizacije Bitef festivala, učestvovali smo na bitnim lokalnim i internacionalnim festivalima sa predstavama sa redovnog repertoara Bitef teatra, dobili nagrade i priznanja, te smo tako potvrdili bitnost i potrebnost ovog teatra na pozorišnoj sceni regiona – ocenjuju u ovoj teatorskoj kući.
Oni takođe podsećaju da je Bitef teatar kroz programe Bitef zona i Mesec nezavisne scene uspeo da servisira i prezentuje veoma zanimljive predstave raznih regionalnih umetnika i trupa koje skreću pažnju na sebe svojim inovativnim radom.
– Očuvali smo i unapredili stalni dijalog sa zajednicom, kroz mnoge tribine i promocije, vorkšopove i treninge, unapređujući „školu pozorišnog mišljenja bitefovskog karaktera“ koja osnažuje umetnike i doprinosi sceni svežim i inovativnim žanrovskim rešenjima.
Jednako gradeći repertoar postdramskog, dramskog i plesnog teatra, ponudili smo krosover žanrovska rešenja, šireći i unapređujući uticaj tendencija Bitefa i uvezujući još čvršće Bitef teatar u mrežu regionalnih pozorišnih kuća koje obraćaju pažnju na definisanje i pozicioniranje stilskog i sadržajnog jezika savremenog pozorišnog trenutka-saopšteno je iz ove teatarske kuće uz poruku:

– Srećan nam svima rođendan, naša verna, uvek radoznala, blagonaklona i zainteresovana publiko, dobro došli na novu premijeru u Bitef teatar! –

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari