Golubović za DW o "stvarnom ocu" koji ga je inspirisao da snimi film 1Foto: Maja Medić

Reditelj Srdan Golubović upoznao je „stvarnog oca u stvarnoj priči“ Đorđa Joksimovića iz okoline Kragujevca, pred Ministarstvom i poželeo da njegovu priču ispriča na filmskom platnu, piše Dojče vele.

Njemu su nadležne, lokalne institucije oduzele decu uz obrazloženje da on o njima ne može adekvatno da se stara, jer za to nema materijalnih uslova, piše Dojče vele.

Đorđe se, tako nemoćan i bez druge ideje kako da reši problem, zaputio peške u Beograd da se obrati za pomoć Ministarstvu za rad.

Golubović je za Dojče vele ispričao kako i šta ga je inspirisalo da snimi film o priči Đorđa Joksimovića.

„Kad sam saznao za tu njegovu priču i kad sam otišao da razgovaram sa njim, prva asocijacija mi je bila ’Pariz, Teksas’. Shvatio sam da ima nešto stvarno sinematično u njegovoj priči. A onda sam, razgovarajući s njim, saznao da on nije krenuo u tu šetnju kao neki racionalni akt protesta, već da je nekom svojom intuicijom krenuo da pokaže sebi i drugima da može“, ispričao nam je Golubović u ekskluzivnom razgovoru za DW.

Golubović je, kako je kazao, želeo da napravi priču koja je duboku utemeljena na onome što je srpsko društvo danas, i tu njegov film ne poštuje zakone bajke.

Đorđe Joksimović, čovek u čijoj priči je Srdan Golubović našao inspiraciju za svoj film, koji je pozvan na Berlinale i koji će 28. februara da otvori beogradski FEST, nije ni nakon skoro pet godina dobio svoju decu nazad. Ali nada ostaje.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari