Goran Marković u novosadskoj knjižari “Zenit” 1Goran Marković Foto: Stanislav Milojković

Promocija knjige Gorana Markovića “Češka škola ne postoji” biće održana sutra u knjižari Zenit u Novom Sadu, Njegoševa 24, sa početkom u 18 časova. Radi se o reizdanju knjige objavljene pre tri decenije, a za ovo novo, Lagunino izdanje, predgovor je napisao Rajko Grlić, a Goran Marković je napisao pogovor.

“U vreme kada se Češka škola ne postoji pojavila bio sam na početku uspešne karijere filmskog reditelja, a sada sam, hreo to ili ne hteo, blizu njenog kraja. Iz tog razloga možda vredi sagledati šta se u međuvremenu dogodilo sa grupom jugoslovenskih filmskih umetnika koji su se krajem šezdesetih godina dvadesetog veka našli u isto vreme, na istom mestu, u Pragu, da otpočnu svoju životnu i umetničku avanturu”, napisao je u Pogovoru Marković, naglašavajući da je tvrdnja koja je sadržana u drugom delu naslova, da češka škola zapravo ne postoji, potvrđena kroz živote i opus ljudi koji su tu školu pohađali. Između ostalih, s Markovićem su studirali Lordan Zafranović, Rajko Grlić, Srđan Karanović i Goran Paskaljević, a predavali su im, oskarovci i pisci Elmar Klos, Jan Kadar, Miloš Forman, Milan Kundera i drugi.

Goran Marković u novosadskoj knjižari “Zenit” 2

Goran Marković (1946) se u svetu i kod nas odavno proslavio kao filmski reditelj, a poslednjih godina svoj umetnički dar ispoljava i kao pisac. Nakon knjiga priča i romana, Marković je 2020. objavio ispovednu, memoarsku knjigu koja nije samo iskreno, pošteno i pitko napisano svedočanstvo o uspesima i neuspesima tokom studija u Pragu, o snalaženju i nesnalaženju daleko od porodice i rodnog grada, o poznanstvima, druženjima i ljubavima, o profesoru Milanu Kunderi i tome kako je posle režije zavoleo književnost i Kafku, već je to i svedočanstvo o jednom burnom vremenu, o šezdesetim godinama u Čehoslovačkoj i „Praškom proleću“ koje je te 1968. zaboravilo da cveta.

O knjizi Češka škola ne postoji i još o ponečemu, sa Goranom Markovićem razgovaraće Mihajlo Stanković.

Ulaz na program u Zenit-u je slobodan, uz obavezno nošenje zaštitnih maski.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari