Grad Kraljevo i „zavičajci“ na istom zadatku 1Foto: Z. Nikolić 

„U Zavičaju imamo prošlost i budućnost, van Zavičaja imamo samo sadašnjost“, zaključio je Miloš Milišić pomoćnik  za kulturu gradonačelnika Kraljeva današnju konstitutivnu sednicu Odbroa za obeležavanje 30-te godišnjice rada Zavičajnog društva „Kraljevo“, citirajući našeg poznatog vajara Svetislava Arsića-Basaru.

Odbor, čiji je počasni predsednik gradonačelnik Kraljeva dr. Predrag Terzić a njegov zamenik, Novica Negovanović predsednik  Zavičajnog društva „Kraljevo“ sastavljen od predstavnika gradskih ustanova kulture, Turističke organizacije Kraljevo i predstavnika društva, ima zadatak da predloži i pripremi sadržaje kojima će se javnost a pre svega Kraljevčani širom sveta podsetiti na vrednosti kulturne baštine Kraljeva i okoline.

Planirano je, čulo se na današnjoj sednici, da se uz izložbu posvećenu jubileju Zavičajnog društva „Kraljevo“, na skupovima koji će se održati u drugoj polovini godine u Kraljevu i Beogradu, prezentuju i oni segmenti delatnosti Narodnog muzeja Kraljevo,Istoriskog arhiva Kraljevo i biblioteke „Stefan Prvovenčani“ koji se bave otkrivanjem, izučavanjem, arhiviranjem  i prezentacijom obimne građe vezane za zavičaj sa fokusom na znamenite porodice i stvaraoce iz različitih oblasti,poreklom iz kraljevačkog kraja.

Uz to čulo se na današnjoj sednici Odbora, Kraljevo bi u ovoj godini, ako to epidemiološka situacija dozvoli, trebalo da bude domaćin muzičke manifestacije sa radnim naslovom „Četri harmonike“ kojom bi se, realizovala stara ideja Novice Negovanovića, da grad na Ibru koga mnogi, već sada, prepoznaju kao rasadnik talentovanih muzičara, harmonikaša pre svega, postane i mesto njihovog  godišnjeg okupljanja, druženja i muziciranja.

I zaista ima li ko već nije čuo za Predraga Živkovića Tozovca, Novicu Negovanovića, Mišu Mijatovića, Aleksandra Sofronijevića, Vladu Panovića, Nikolu Pekovića, Miloša Avramovića i neka ne zamere, još desetine njih jednako dobrih a nepomenutih u ovom nizu.

Poslove na  pripremi i organizaciji ove manifestacije grad je poverio Kulturnom centru „Ribnica“

Uz podršuku koju je lokalna samouprava već dala očekuje se, rečeno je na prvoj sednici Odbora za obeležavanje 30-te godišnjice rada Zavičajnog društva „Kraljevo“,da i kraljevački privrednici prepoznaju značaj ove vrste prezentacije grada i  istu ,na razne načine podrže, jer  svako predstavljanje okruženja iz koga dolaze u pozitivnom kontekstu, daje dodatnu vrednost i privrednim  aktivnostima olakšavajući poslovne  komunikacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari