Internacionalni festival umetnika harmonike od 18. do 24. novembra u Kragujevcu 1Foto: Grad Kragujevac

Od 18. do 24. novembra u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije u organizacji Muzičkog centra AD LIBITUM pod pokroviteljstvom grada održaće se 29. Internacionalni festival umetnika harmonike. 

Po mnogo čemu jedinstvenom, na ovogodišnjem festivalu pored poznatih i priznatih umetnika harmonike iz Ukrajine, Rusije, Moldavije, Danske, sa orkestrima nastupiće prvi doktoranti Katedre za harmoniku FILUM-a, najavljeno je dnas na konferenciji za medije održanoj u Skupštini grada Kragujevca.

– Festival je davno prevazišao okvire lokalnog značaja imajući u vidu podršku koju pored grada Kragujevca daje Ministarstvo kulture i informisanja. Festival sve više dobija na kvalitetu i vidljivosti kroz umrežavanje FILUM-a sa različitim orkestrima, Muzičkim centrom grada Kragujevca, kamernim orkestrom Šlazinger, rekao je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu.

Po njemu, ove godine dobijamo drugačiji festival što i jeste suština manifestacija od značaja za grad koja promovišu prave vrednosti, unapređuju iz godine u godinu.

– Zbog toga je Kragujevac na međunarodnoj akordeonističkoj sceni prepoznat kao centar harmonike kao akademskog instrumenta, istakao je Bjeletić.

Između ostalog, specifičnost smotre je i u tome jer na njoj nastupaju učenici, studenti, nastavnici i profesori Muzičke škole „dr Miloje Milojević” i Filološko-umetničkog fakulteta.

– Ove godine dobili smo više nego obično sredstava što nam je omogućilo da obogatimo program festivala, rekao je Milan Tomić, direktor Festivala, naglasivši da se Koncertom Akademskog orkestra akordeonista, kragujevačkoj publici prikazuje blago ovog grada koji iz godine u godinu napreduje, dostiže viši nivo a to doprinosi popularnosti klasične harmonike.

Internacionalni festival umetnika harmonike osnovan je 1988. godine kada je formirana i kragujevačka škola harmonike. Od tada je na koncertnoj sceni Prve kragujevačke gimnazije nastupilo više od dve stotine najprestižnijih izvođača na harmonici, a Kragujevac je postao svetski prepoznatljiv centar u kome se formirao široki krug poštovalaca klasične harmonike.

Koncerti tokom sedam festivalskih večeri održavaće se u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije sa početkom od 20 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari