Istinite kanadske domorodačke priče 1

Zemun će od 28. juna do 1. jula biti domaćin 43. Međunarodnog festivala monodrame i pantomime na kome će biti izvedeno pet domaćih i pet stranih predstava.

Ove godine gosti dolaze iz Rusije, Poljske, Švedske, Francuske, a zemlja prijatelj Festivala je Kanada, koja će u više zemunskih prostora 29. juna predstaviti predavanjem dramskog pisca Verna Tisena, izložbom „Kanadski pozorišni plakat“ i monodramom Tifani Ajalik „Kafe ćerka“. Festival će u četvrtak otvoriti dramski umetnik Marko Nikolić, najavljeno je juče na konferenciji za novinare u Hotelu „Skala“.

Ovogodišnji festival monodrame i pantomime, prema rečima selektora Milovana Zdravkovića, predstaviće „presek onog što se u ovim žanrovima dešava kod nas i u svetu, kad je reč o klasičnim, savremenim i istraživačkim predstavama. Zdravković je ukazao da sve više domaćih akademija daje značaj pantomimi, a da u tome prednjači Prištinska akademija sa sedištem izmeštenim u severni deo Kosovske Mitrovice.

Olgica Mitrović iz Ambasade Kanade u Srbiji, rekla da je predstava sa kojom gostuje Zapadna pozorišta radionica iz Edmontona veoma važna za Kanadu, jer predstavlja domorodačke zajednice u ovoj severnoameričkoj zemlji. Prema njenim rečima, sama glumica Ivet Vong po je majci Kri Indijanka, a po ocu Kineskinja, dok je predstava „Kafe ćerka“ nastala na osnovu istinite priče senatorke Lilijan Eve Kvon Dajk. Zapadna pozorišta radionica je, kako se čulo, značajna ne samo po ovoj predstavi koja ć gostovati i na Festivalu u Herceg Novom, nego i zbog saradnje sa srpskom zajednicom u Kanadi, jer je u njoj nastala prva srpsko-kanadska koprodukcija u režiji Spasoja Ž. Milovanovića.

Prateći programi Festivala monodrame i pantomime počeli su u nedelju radionicom scenskog pokreta koju vodi Jelena Gašić, čiji će polaznici na kraju izvesti performans. U okviru pratećih programa tokom takmičarskih dana planirani su i tradicionalna simultanka učesnika i gostiju sa trećom šahistkinjom sveta Alisom Marić i predstavljanje knjige Milovana Zdravkovića „Anegdote i crtice iz pozorišnog života“. Takmičarski program, koji će održati na sceni Lutkarskog pozorišta „Pinokio“, ocenjivaće stručni žiri u sastavu: reditelj Nebojša Bradić, glumica Nela Mihailović i pantomimičar Ivica Klemenc, dok će u Žiriju publike biti i članovi Kluba matične kulture Zemuna.

– Godinama monodrama je standardno dobra. Pantomima koja je bila slabija, sad je rešila da se organizuje. U Beogradu je tokom marta održana Prva svetska konferencija pantomime sa više od 70 učesnika iz 21 zemlje sa četiri kontinenta, što je najvažniji događaj u ovom žanru u poslednje tri decenije. Na njoj je nagradu za životno delo dobio Ivan Klemenc, jedan od najznačajnijih pantomimičara današnjice – naglasio je Radomir Putnik, urednik festivalskih izdanja.

Muke sa budžetom

Direktor i predsednik Programskog saveta Festivala monodame i pantomime Borislav Balać i Predrag Miletić ukazali su na problem sa finansijama. Budžet Festivala, prema njihovim rečima, iznosi dva miliona dinara, a potrebno je četiri puta više. Kritikujući Ministarstvo kulture i informisanja, Miletić je naglasio da je Festival, koji postoji 43 godine, sad uspeo da se „skrpi“ zahvaljujući Opštini Zemun, Upravi za dijasporu, Kanadskoj ambasadi, Hotelu „Skala“ – pomoći prijatelja i velikom entuzijazmu ljudi koji na njemu rade. Kako se čulo, interesovanje za učešće na ovom festivalu daleko je premašilo budžet ove manifestacija, mada je Balać dodao da se „Ministarstvo kulture javilo jer želi da popravi situaciju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari