Istoričari bez svedoka 7. oktobra u Muzeju Jugoslavije 1Muzej 25. Maj, Foto: Relja Ivanić

U sklopu pratećeg programa izložbe „Prometeji novog veka“, inspirisane 60-godišnjicom od održavanja Prve konferencije Pokreta nesvrstanih u Beogradu, u četvrtak, 7. oktobra, u 17 časova u bioskopskoj sali Muzeja Jugoslavije biće održan razgovor „Istoričari bez svedoka“.

Povod za diskusiju je knjiga „Budimir Lončar Od Preka do vrha svijeta“, o jednom od najznačajnijih jugoslovenskih diplomata, čije je ime sinonim za politiku nesvrstanosti.

U razgovoru će učestvovati Tvrtko Jakovina, autor knjige i redovni profesor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Vladimir Petrović, Institut za savremenu istoriju i Petar Žarković, Institut za filozofiju i društvenu teoriju. Moderatorka diskusije biće istoričarka Jovana Nedeljković, kustoskinja Muzeja Jugoslavije i koautorka izložbe.

Knjiga „Budimir Lončar Od Preka do vrha svijeta“ govori o promenljivim ulogama jedne zemlje, kao i trajnoj ulozi pojedinca u istoriji jugoslovenske diplomatije. Knjiga je i biografija glavnog aktera i istoriji diplomatije jugoslovenske države a nastala je kroz šesnaestogodišnje razgovore između autora i samog Lončara, kao i drugih učesnika koji su uticali kako na jugoslovenska, tako i na globalna, društvena i politička dešavanja tokom druge polovine 20. veka.

Pored temeljnih intervjua, knjiga je zasnovana i na obimnim istraživanjima arhiva u nekadašnjim jugoslovenskim republikama i inostranstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari