Izložba crteža Miodraga Tabačkog u Galeriji Haos 1

Dramske tekstove je moguće pročitati i prebaciti kreativno u neko drugo vreme.

U naše vreme, većinom, i na to smo navikli, radi se tako što se sve napisano igra u kostimima koji su „od sada“ i idealno je ako se mogu kupiti u sekend hendu ili na nekim pijacama. Na mene, kao nekog ko treba da ih kreira, to deluje dosta poražavajuće i čak uvredljivo. Na publiku deluje kako deluje, vidim, nikom ne smeta – to za Danas kaže Miodrag Tabački, scenograf i kostimograf, poznat po svom radu i u svetu i laureat brojnih priznanja.

Njegovu izložbu crteža otvara večeras u Galeriji Haos kulturološkinja profesorka Milena Dragićević Šešić, i ona će trajati narednih mesec dana. Reč je o retrospektivnoj postavci radova iz pet decenija duge karijere, crtežima namenjenim mnogim pozorišnim, baletskim i operskim predstavama.

– Galerija Haos neguje crtež i zbog toga je izložba koncipirana kao izlaganje crteža, međutim, moj rad ne karakterišu samo crteži, već isto tako i slike, ponekad i makete. Slike u svim slikarskim tehnikama, uključujući i kolaž čak i ulje, u zavisnosti od samog rešenja i žanra – kaže on.

U radu Tabačkog postoji nekoliko žanrova: drama, tj. predlošci za dramske kostime i dramske prostore, opera, mjuzikl, što podrazumeva scensko-kostimska rešenja za muzičke predstave i balet, uz lukarstvo kojim se takođe ponekad bavio. Njegov odnos prema pozorištu i žanru se nije značajno menjao.

– Moji radovi, bar meni, čak i ovi koji su po četrdeset i više godina stari, su nešto što bih ja danas isto tako uradio. Ponekad, pogotovu stilske komade, istorijske, radimo tako što se osvrćemo na određeno vreme i u tom smislu, ja kao slikar koji prikazuje svoje rešenje moram vladati i slikarskom tehnikom određene epohe, da bi to kasnije u realizaciji odgovaralo samom pozorišnom komadu koji ima istorijski enterijer ili kostim – ukazuje Tabački.

Upitan da li ima neki omiljeni rad, kaže da mu je teško da izabere predstavu zato što ne može da bude sistematičan i analitičan u odnosu na vlastiti posao.

– Niz stvari koje nemaju veze sa mojoj profesijom i radom utiču na to da mi neka rešenja budu draža i bliža, a neka manje bliska. Po pravilu uvek navijam za ono što je bilo dobro odigrano, što je puno puta igrano, što je nagrađivano, što je gostovalo, što je ušlo u istoriju, uključujući i mene – zaključuje i dodaje da je manijakalni zaljubljenik u svoju profesiju i sve radi punim srcem, a kada radi on se odmara.

– Moj najveći rezultat je to što sam uspeo da živim i da se bavim nečim što nije riljanje i kopanje, nego mi produžava život – ističe on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari