Izložba crteža u šabačkom Kulturnom centru: Sjaj drevne veštine 1Foto: Nagrađeni rad Aleksandre Dade Tomić :Oda Pjeru

U Kulturnom centru priređena je 27. izložba crteža koja je po tradiciji privukla značajan odziv umetnika iz Srbije.

Zbog epidemije korona virosm izložba je održana sa dva meseca zakašnjenja, ali je i u takvim uslovima radove poslalo 98 umetnika.

Njaviše ih je bilo iz Beograda, Novog Sada i Kragujevca kao i iz Šapca. Žiri u saatavu: Tatjana Marković, Sonja Petrović Jagić, istoričarke umetnosti, i dr Dragan Marković Markus, likovni umetnik,  za izložbu je odabrao 45 crteža.

Ovogodišnja selekcija, kako je istaknuto, predstavlja aktuelnost različitih crtačkih formi i ličnih poetika. Zajednička nit koja ih povezuje je njihova autentičnost.

Izložba crteža u šabačkom Kulturnom centru: Sjaj drevne veštine 2

Ni ekspanzija digitalnog sveta nije umanjila radost i značaj stvaranja i eksprimintisanja crtežom, jednim od najstarijih tvorevina umetnosti. Stvoreni su crteži ne samo kao pripremnom radu nego i crteži kao samostalne autohtone celine.

Nagrada je jednoglasno dodeljena Aleksandri Dadi Tomić, magistarki  grafike iz Šapca, za rad Oda Pjeru. Njen crtež je svež, razigran, istraživački. To je i refleksija individualne slobode kroz sopstvenu odgovornost prema onome što oseća i radi. Ona crtrež gradi strpljivo i višeslojno, ocenio je žiri.

Inače, Kulturni centar Šabac priređuje duže od četvrt veka specijalizovane izložbe portreta, akvarela, ikona i radova tzv. malog formata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari