Izložba Marine Abramović koštala 1,3 miliona evra, prihod 18 miliona dinara

Ostavite komentar


    1. Bravo. Ja sam morao da otvaram kalkulator jer me baš interesovalo da li su nešto zaradili.

  1. Nije uloga muzeja da zaradjuje novac ali zasto je jedna brojka u dinarima a druga u eurima? Da li bi bilo obrnuto da je prihod od ulaznica bio veci nego cena izlozbe?

  2. O kakvoj zaradi ovaj priča? 1,3 miliona ebra je 156 miliona dinara. Otkud prihod? Ako je zarađeno 18 miliona preko ovih 156, ispada da je svaki od 62000 posetilaca platio ulaznicu 2.800,00 dinara? Samo što nije.

    1. Morate razlikovati prihod i dobit. Prihod je sva zarada, a dobit sva zarada minus svi troškovi. Nije rečeno da je 18 miliona dobit, već prihod.

    1. Kako sad bacanje para?! Zar se niste žalili da je i ovoliko ulaganje u kulturu malo i da treba mnogo više?!

      1. Ulaganje u kulturu ne podrazumeva da se JEDAN projekat preplati, nego da se ravnomerno rasporedi na lokalna pozorista, na koncerte,na poducavanje dece o kulturi…Po tebi bi dovodjenje Stonsa i ispraznjen budzet zbog toga bio opravdan? Namerno mesam razne vidove kulture,jer je i to kulturno.

  3. Dobro, hajde, kultura ne mora biti „isplatljiva“ da bi imala vrednost. Ali sve ima svoju meru. Naslov je kriminalan jer mesa svacije ucesce u projekat i muzejski prihod i to u dve valute. Recite koliko je uslo drzavnih para (izbacite privatne sponzore i druge donacije, recite koliko samo od poreznih obaveznika) i poredite sa prihodom muzeju od izlozbe. Ako su pokrili svoje troskove onda su odradili ok posao. Ako su na gubitku 2:1, ili 3:1 moze se preci preko toga, mozda je grad i drzava imala druge korist. A ako su gubili 10:1 neko mora za to da odgovara jer je ipak preterano. Neko tu nije dobro pregovarao ili procenio ili oboje.

  4. Zna li neko strukturu troškova ove izložbe u ukupnom iznosu od 1.3 miliona evra?

  5. S jedne strane imamo prihod: 18 miliona dinara. S druge strane rashod: 1,3 miliona evra, koji možda i nije finansiran iz sredstava Muzeja. Kada se od prihoda oduzme rashod, dobije se dobitak, odnosno ako su rashodi veći od prihoda, posluje se sa gubitkom. Dakle, ako zaokružimo rashod na milion evra, radi lakše računice, isti iznosi 120 miliona dinara, nasuprot prihodu od 18 miliona dinara. Što bi značilo da se poslovalo sa gubitkom od 102 miliona dinara. Sva ulaganja Muzeja u datu izložbu veća od 100 hiljada evra nužno generišu gubitak za Muzej.

  6. Zasto Nakarada ne kaze trosak i zaradu u istoj valuti? Tipicno za danasnje politicare da sakriju sustinu predstavljajuci stvari nejasno! Potrositi 1,3 mil € a zaraditi 0,18 mil € je uzasno! Zasto to ne prizna? Doduse karte su jevtine!

Ostavite komentar


Kultura

Seka Sablić

Gde god da korakneš, to je „demagogija do bola“: Glumica Seka Sablić o stanju u kulturi i društvu

Zamračili su sve zvezde koje su u kulturi postojale, oni su zamračili Čkalju, Miću Orlovića, Milenu Dravić. Milena je mislila da je na crnim listima. Kao rez je bio kada su počeli da forsiraju turbo folk. Kultura ne postoji, ona je na kolenima, ali pozorišta su, ipak, puna i mi sa zadovoljstvom igramo te predstave, opisala je današnje stanje u kulturi i društvu u emisiji "360 stepeni" čuvena glumica Jelisaveta Seka Sablić.

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ana Ćurčin, muzičarka

Danas predstavlja pokušaj objektivnosti i relavantnosti prema nekakvoj istini koja bi trebalo da bude jedna vodilja kada je žurnalistika u pitanju.