Goran Rakic, Ksenija Marinkovic i Ana Krsljanin foto promo Dalibor Danilovicfoto promo Dalibor Danilovic

U galeriji KvART u toku je samostalna izložba slika Gorana Rakića, čiji radovi na prvi pogled osvajaju pažnju svojom ekspresivnošću i smelim koloritom. Izbor od četrnaest radova velikog formata je najnovija serija slika ovog autora u kojoj sažima svoja dosadašnja iskustva – crtež, monohromiju kolorit.

Rakić kaže da tema njegove izložbe nije isključiva, kao i da su slike povezane sećanjima, od njegovog detinjstva do danas.

– Vezane su za uspomene i osećajnost onoga što sam doživljavao. Ove slike su putovanje kroz samog sebe, onog čega se sećate, što stvara emociju koju izražavate ekspresivnošću, bojom, crtežom i oblikom – izjavio je Goran Rakić povodom aktuelne izložbe koja će biti dostupna publici do 30. juna.

Rakić pripada generaciji umetnika koja stupa na scenu krajem osamdesetih godina prošlog veka, predstavljajući se samostalnim izlaganjem širom Jugoslavije.

Kustoskinja izložbe Ksenija Marinković kaže da je na ovoj izložbi posmatrač i putnik i učenik, a ne samo puki konzument.

– Pred ovim velikim formatima posmatrač se prepušta i spoznaje najpre delo pred kojim stoji, a onda i samog sebe – kaže Ksenija Marinković.

Važnu odrednicu u razumevanju umetnikovog postupka čine i nazivi njegovih radova – Dvoje, Kišni dan, Kola doktora Kostića, Nagoveštaj vetra, Sahara…

Izložbu prati bogato ilustrovan katalog, a organizatori izložbe su Umetnička inicijativa KvART BW i Galerija ŠTAB.

Goran Rakić je rođen 22. februara 1956. godine u Kragujevcu.

Završio je Akademiju likovnih umetnosti u Sarajevu 1986. godine, u klasi profesora Milivoja Unkovića, odsek slikarstvo.

Postdiplomske studije je završio u Beogradu, na Fakultetu likovnih umetnosti, u klasi profesora Živojina Turinskog 1991. godine.

Član je Udruženja likovnih umetnika (ULUS) od 1987.

Bio je zaposlen kao redovni profesor na FILUM-u u Kragujevcu.

Živi u Kragujevcu.

Od 1988. godine do danas imao je blizu 30 samostalnih izložbi, širom Srbije i Jugoslavije, a izlagao je i u Parizu i Vašingtonu.

Njegovi radovi nalaze se u brojnim privatnim kolekcijama kao i u muzejima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari