Kako privući mlade u galerije i muzeje? 1Prezentovana igra "Galeum", foto: Arhiva GMS

Koje su potrebe mladih u oblasti kulture? bila je tema istraživanja čiji su rezultati saopšteni na juče održanoj konferenciji za medije u Galeriji Matice srpske. Prezentovana je i društvena igra „Galeum“ koja mladima na zabavan i zanimljiv način približava umetnička dela iz kolekcije Galerije Matice srpske.

 Istraživanje je rađeno u saradnji sa Nacionalnom asocijacijom praktičara/ki omladinskog rada – NAPOR.

Galerija Matice srpske već pune dve decenije neguje svoju publiku kroz raznovrsne edukativne programe koje realizuje za različite uzrasne kategorije. Na temeljima uspešnog rada s decom predškolskog i nižeg školskog uzrasta, jedna od tema istraživanja je bila i da li muzej, kao mesto čuvanja prošlosti i tradicije, danas može biti atraktivan za mlade.

Da mladi čine najređu publiku u muzejima širom sveta, činjenica je koja se ne može opovrgnuti, ali se osmišljenim i kontinuiranim radom može promeniti, smatraju u ovoj instituciji. Ističu i da je, stoga, jedan od glavnih izazova koji se postavlja pred muzejske stručnjake pri radu s mladima, pronalazak odgovara na pitanje kako ih privući, odbaciti ustaljene predrasude i povećati njihovu motivaciju za aktivnim i kontinuiranim uključivanjem u kulturne aktivnosti.

Otvarajući vrata mladima, muzej otvara vrata i izazovima koji zajedno s njima ulaze u prostor muzeja.

Kako privući mlade u galerije i muzeje? 2
Tijana Palkovljević Bugarski, foto: Arhiva GMS

„Kako bi svoju bogatu kolekciju, koja broji više od 10.000 umetničkih dela, učinili dostupnom, atraktivnom i popularnom, veliku pažnju u Galeriji Matice srpske posvetili smo uvođenju inovativnih modela na poljima interpretacije i komunikacije, kroz koje ostvarujemo kontakt s mladima. Kroz saradnju s mladima, aktivno ih uključujući u kreiranje, a ne samo konzumiranje kulturne ponude, Galerija Matice srpske je realizovala nekoliko programa za mlade i priključila se projektu The melting pot osmišljenom sa idejom da mladima približi institucije kulture, da podstakne njihovo učešće u kreiranju i osmišljavanju kulturnih sadržaja, kao i da motiviše kulturne radnike da koriste metode nefomralnog obrazovanja koje mogu direktno da odgovore na potrebe mladih“, istakla je Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske ovim povodom.

Projekat se sprovodi u partnerstvu omladinskih organizacija i institucija kulture u tri zemlje: Srbiji, Hrvatskoj i Severnoj Makedoniji uz finansijsku podršku Fondacije Tempus. U Srbiji projekat u partnerstvu realizuju Galerija Matice srpske i Nacionalna asocijacija praktičara/ki omladinskog rada – NAPOR.

Po rečima učesnika u ovom projektu koji je trajao više od godinu dana, jedan od osnovnih njegovih ciljeva bio je usmeren ka uspostavljanju međusektorske saradnje među organizacijama koje rade s mladima i kulturnih institucija na nacionalnom i regionalnom nivou. Zahvaljujući realizaciji projekta i regionalnom istraživanju o potrebama mladih u kulturi, saznalo se više o učešću mladih u kulturnim aktivnostima, razlozima njihovog angažmana ili neangažmana, kao i najboljim metoda za njihove motivsanje.

U okviru istoimenog projekta kreiran je i program „Zaigrajmo! Umetnost i sloboda izražavanja“ koji je tokom četiri meseca testiran u Galeriji Matice srpske, a u kome je učestvovalo 20 mladih osoba. Program je zasnovan na metodama neformalnog obrazovanja, principima i vrednostima omladinskog rada, pre svega interakciji, aktivnom učešću, volonterizmu i razvoju kritičkog mišljenja. Učesnici su tokom programa imali prilike da se detaljno upoznaju sa Stalnom postavkom Galerije Matice srpske, a kao rezultat kreirana je društvena igra „Galeum“ kako bi se i drugim mladima na zabavan i zanimljiv način približila umetnička dela koja se nalaze u Stalnoj postavci Galerije.

Prisutnim medijima su se ovim povodom, pored upravnice GMS, obratile i Jelena Stojanović, izvršna direktorka NAPOR-a, Nedeljka Ivošević, koordinatorka aktivnosti NAPOR-a, Jelena Bobić, muzejska edukatorka GMS i Dina Dragin, učesnica programa „Zaigrajmo! Umetnost i sloboda izražavanja“.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari