Kako su se nacionalne teme prelile u umetnost filma 1Foto: Promo

Nova knjiga o filmu Dragana Jovićevića, novinara, pisca, muzičkog teoretičara, filmskog kritičara i autora, “Nacija, žanr”, u izdanju Filmskog centra Srbije, biće promovisana u sredu, 13. oktobra u 18 sati, u Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1).

O knjizi će, pored autora, govoriti Mladen Đorđević, filmski reditelj, Saša Radojević, filmski teoretičar, scenarista i reditelj, Miroljub Stojanović, urednik izdanja i filmski kritičar.

U novoj knjizi, Jovićević donosi pregled razvoja filmskih žanrova u Srbiji, posebno u 21. veku, kada su se mnoge nacionalne teme prelile u umetnost filma. Da li je sa nastankom nove države nastao i novi filmski žanr u Srbiji i, ako jeste, kako je on izgledao, i koja bi bila njegova pravila – ključna je teza ove knjige.
One su obrađene kroz pet poglavlja: „Recepcije žanra“, „Mapiranje žanrova novog srpskog filma“, „Formiranje nacionalnog žanra“, „Žanrovska stremljenja u novom srpskom filmu“ i „Ogledi o nacionalnom žanru“.

Knjiga „Nacija, žanr“ nastala je kao proširenje i dorada doktorske disertacije „Žanrovska istorizacija i teorijsko-žanrovska problematizacija: srpski film od 1999. do 2009. godine“, koju je Dragan Jovićević odbranio 2016. na Fakultetu dramskih umetnosti, pod mentorstvom Nevene Daković.

– U pažljivom vođenju čitaoca kroz istoriju srpskog filma poslednjih dvadesetak godina, autor se opredeljuje za popularni, često korišćeni ali u lokalnom kontekstu uvek dobrodošao žanrovski pristup. Predstavljajući osnovne elemente teorije žanra, problematiku teorijskog definisanja, te prepoznavanja od publike i kritičara podjednako, Jovićević odlazi korak dalje uspostavljajući sopstvenu klasifikaciju dodavanjem novoodređenih žanrova nastalih radom i upisom turbulentnih zbivanja nacionalne istorije i utiskivanjem mena teorije nacije u filmske tekstove – izjavila je o knjizi dr Nevena Daković, redovna profesorka FDU (MAE, Кatedra za teoriju i istoriju).

Kako ističe filmski reditelj Milutin Petrović, knjiga Dragana Jovićevića mu je otvorila oči svojom beskrajnom dobronamernošću prema predmetu svog interesovanja.

– Ovoliki rad uložen je u pokušaj da se sistematizuju grupe nekih čestica koje vođene uglavnom logaritmima političkog i društvenog haosa plutaju u vakuumu vremena u kome su ovi filmovi nastajali. U tom smislu, Draganov poduhvat je od onih koje treba smatrati delima od nacionalnog značaja. On daje nadu svakome da će kad-tad njegov uradak naći svoje mesto u nekoj vrsti klasifikacije, da će mu se naći neki smisao i mesto u istoriji umetnosti. To je veoma plemenit podstrek – snimajte filmove, ko peva zlo ne misli, svaki rad je dobrodošao – smatra Petrović.

A Miroljub Stojanović knjigu „Nacija, žanr“ ovako određuje:

– Prva velika kritičarska rekapitulacija žanrovskih izdanaka srpskog filma od raspada SFRJ, istovremeno je i model kritičarskog ponašanja: Dragan Jovićević pleni širinom zahvata, oštroumnošću svojih opservacija, ali i beskompromisnošću u izricanju sudova. Neće proći dugo vremena, a knjiga “Nacija, žanr” postaće obavezna lektira za sve žanrovske sledbenike, ali i osporavatelje – ističe Stojanović.

Dragan Jovićević je magistrirao i doktorirao teoriju filma i medija na Fakultetu dramskih umetnosti, a diplomirao je i na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.
Objavio je nekoliko knjiga o filmu: „Krugovi i kletve“ (2010) i „Izgubljeni svetovi srpskog filma fantastike“ (sa Jovanom Ristićem, 2014) obe u izdanju Filmskog centra Srbije, zatim roman „Poslednja kap“, brojne kratke priče, eseje i naučne radove iz oblasti filma i kulture.

Urednik je kulturne rubrike u nedeljniku NIN, i sarađuje s brojnim domaćim filmskim festivalima (Festival srpskog filma fantastike, FEST, Beldoks…).
Autor je nekoliko scenarija, reklamnih spotova i kratkometražnih filmova, poput video-rada „Legenda o Cunamiju: Film kao moda“, prikazanog na Međunarodnoj nedelji dizajna 2014, kao i hibridnog dugometražnog dokumentarnog filma „Topli film“ (u produkciji) i kratkometražnog stop-trik filma „Roksanda“ (u produkciji). Osnivač je Udruženja „Greifer“, koje okuplja umetnike različitih oblasti, sa ciljem unapređenja i razvoja nezavisnih umetničkih formi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari