Kanski festival pod znakom pitanja 1Foto: Nicola Dove

Pandemija korona virusa uzdrmala je ovih dana i filmsku industriju, a prva žrtva u kinematografiji je Džejms Bond.

Svetska premijera novog nastavka iz serijala o popularnom tajnom agentu „Nema vremena za umiranje“ je, naime, pomerena sa 2. aprila na 12. novembar. Zvanično saopštenje izdali su studio Em-DŽi-Em, Univerzal i Bond produkcija, a odluka je čisto ekonomske prirode, budući da se filmadžije ne plaše širenja zaraze, već manje zarade zbog slabije posete bioskopima. Kako bi novi film sa Danijel Krejgom napravio uspeh na blagajnama kao i prethodni naslovi iz Bond franšize, neophodno je da u svim delovima sveta bioskopske sale rade punim kapacitetima. Poslednja četiri filma – „Spektra“, „Skajfal“, „Zrno utehe“ i „Kazino Rojal“ doneli su čak 3,2 milijarde dolara celokupnom budžetu franšize od 7 milijardi. „Skajfal“ sam je ostvario čak 1,1 milijardu dolara od prodaje ulaznica i tako postao najupešniji Bond film u serijalu koji postoji već 58 godina.

Bioskopi se zbog širenja korona virusa zatvoreni u Kini, Južnoj Koreji, Japanu, Italiji i Francuskoj, pa se može očekivati da će premijere još nekih novih naslova biti pomerene. Za sada je još poznato da je otkazana svetska premijera filma novog Diznijevog igranog filma „Mulan“ u Kini, koja je bila planirana za kraj marta, a na ovom najvažnijem tržištu za, pre svega, holivudske produkcije, još uvek nisu prikazani ni naslovi „1917“, „Zec DŽo DŽo“ i „Doktor Dulitl“, takođe zbog virusa.

Osim bioskopskih premijera, ovih dana otkazuju se i filmski festivali širom sveta. U Italiji su otkazane sve manifestacije, a slično se događa i u Francuskoj gde neće biti održan MIPTV, najveći svetski program posvećen televiziji, koji je odložen za oktobar. Festival je bio zakazan za period od 30. marta do 2. aprila u Kanu, što je dovelo do spekulacija da se isto može dogoditi i sa najvećom filmskom manifestacijom koja se održava u istom gradu u maju. Organizatori Kanskog festivala, međutim, još uvek tvrde da se ništa neće menjati, te da će manifestacija biti održana, kako je i planirano, od 12. do 23. maja.

U Francuskoj je prvobitno doneta zabrana okupljanja više od pet hiljada ljudi, koja je na snazi do kraja maja, da bi se u međuvremenu zabrana odnosila na više od hiljadu ljudi, ali nije tačno precizirano do kog perioda ona važi. Najveći bioskop Kanskog festivala ima 2.300 sedišta, a prošle godine ovu manifestaciju posetilo je više od 12.500 ljudi.

Konferencija za novinare na kojoj će biti saopštena ovogodišnja selekcija zakazana je za 16. april, a ako sve bude po planu, Zlatnu plamu dodeliće žiri kojim predsedava Spajk Li. Manifestacija na kojoj je svetsku premijeru prošle godine imao ovogodišnji dobitnik Oskara „Parazit“, koji je i odneo glavnu nagradu, poslednji put nije održana pre tačno 70 godina, i to zbog finansijskih problema. Festival je prekinut na polovini tokom protesta 1968. godine, a pandemija SARS virusa 2003. uticala je samo na manji dolazak posetilaca iz Azije.

Brojni filmski festivali otkazuju se i u Sjedinjenim Američkim Državama, a isto se dešava i sa dodelama godišnjih filmskih nagrada. Tako je gala povodom dodele priznanja za životno delo Američkog filmskog instituta glumici DŽuli Endruz pomerena sa 25. aprila za leto. Ni najvažnija dodela nagrada bolivudske filmske industrije, Indijski oskar, neće biti održan 27. marta, kako je prvobitno planirano.

U filmskoj industriji spekuliše se da će i brojna snimanja zakazana za proleće biti pomerena do daljeg, budući da je pitanje da li će svi članovi ekipa smatrati da je tako nešto bezbedno, a isto važi i za postprodukcije.

I dok bioskopski lanci polako sumiraju finansijske gubitke, striming platforme poput Netfliksa i Amazona, trljaju ruke, budući da su u pojedinim zemljama dnevne sobe postale jedino mesto za gledanje filmova. Već smo pisali kako je triler „Zaraza“ Stivena Soderberga iz 2011. o smrtonosnom virusu koji se lako širi celom planetom postao internet hit poslednjih nedelja sa pojavom korona virusa. Prema poslednjim podacima sa striming platformi, ovaj naslov je najuspešniji film studija Vorner Bros u 2020. godini.

Otkazan ZagrebDox

Filmski festivali otkazuju se i u regionu. Zagrebački međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox, koji je trebalo da bude održan od 15. do 22. marta, odložen je zbog mera zaštite povodom pandemije korona virusa, a organizatori su najavili da će o daljim odlukama obavestiti javnost blagovremeno.

Direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski naveo je u pisanoj izjavi da je odluka o odlaganju 16. ZagrebDoxa doneta „sa osećanjem velike tuge, ali i odgovornosti“.

„Na osnovu ranije komunikacije sa Stožerom civilne zaštite Republike Hrvatske, saradnje s prikazivačem, kao i sa domaćim i stranim filmskim radnicima, nadali smo se da ćemo, makar i u donekle smanjenom opsegu, biti u stanju održati ovogodišnji festival u predviđenim rokovima. Nažalost, pogoršanje situacije u Evropi, posebno u našem najbližem okruženju, kao i današnja odluka i preporuka Stožera, prisiljavaju nas da festival odgodimo“, saopštio je Puhovski 9. marta.

„Dokumentaristi su uvek bili među najhrabrijim filmašima. Smatramo, međutim, da u ovom trenutku ne možemo nastaviti sa održavanjem ZagrebDoxa u predviđenom terminu, te izložiti našu publiku, filmske autore i predstavnike medija nepotrebnom riziku“, naveo je Puhovski.

Odluka o odlaganju 16. ZagrebDoxa doneta je nakon poslednjih informacija i uputstava Stožera civilne zaštite Hrvatske, koje uključuju preporuku zabrane javnih okupljanja u zatvorenom prostoru, u svrhu kontrolisanja trenutne epidemiološke situacije u Hrvatskoj, okolini i ostatku Evrope.

Seecult.org

U Srbiji sve po planu

Za sada nije poznato da li će širenje korona virusa uticati i na prikazivanje filmova u Srbiji, ali i održavanje drugih manifestacija, poput koncerata, ali i rada pozorišta. Nikakve mere nisu donete po tom pitanju. Nakon 48. Festa, koji je završen u nedelju, pred Beograđanima su brojni događaji poput Gitar art festivala, Međunarodnog pozorišnog festivala Slavija, Beogradskog Irskog festivala, Martovskog festivala… a slično je i u drugim gradovima Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari