Karneval u Riju: Kako izgleda i do kada traje?

Ostavite komentar


  1. Pišite o tome kako je karneval nastao. Kako je samba bila zabranjena u Brazilu i kako su crnci po favelama krišom plesali. Nije to bilo tako davno kada je toliki rasizam da zabrane ples bio prinuđen da sambu ostave na miru. Da se to nije dogodilo u SAD, pitanje je da li bi i danas bilo sambe u tom obliku, da se pleše na plažama i na svakom koraku. U Brazilu se mnogo toga radi po ugledu na SAD.

    Ali ni danas samba nije potpuno slobodna iako je vrv najveća žurka u Riju, možda i na svetu. Bolsonarov gradonačelnik Rija je pred koronu ignorisao karneval i na svakom koraku pokušavao da ga osujeti ili bar umanji, uskraćujući finansije samba klubovima.

    U Riju prave ulične žurke, tzv. „bloko“ traju već mesec i po dana. One su su često i bolje od karnevala, pošto je na Sambadromu gužva ogromna, samo da uđeš na stadion ti ponekad treba nekoliko sati.

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milena Minja Bogavac, dramaturškinja

Svojevremeno čitala sam sve dnevne novine u nadi da ću tako biti najobjektivnije informisana. Od 2013. godine do danas čitam isključivo Danas.