Književni portret Save Damjanova večeras u kragujevačkom SKC-u 1Foto: SKC Kragujevac

U kontakt galeriji Studentskog kulturnog centra Kragujevac biće predstavljen književni portret Save Damjanova „Damjanov: Iskoni бƀ slovo”. Učesnici su Sava Damjanov, pisac, Jasmina Teodorović, docent društveno-humanističke nauke, Dragana Bošković, magistar književnih nauka.

Sava Damjanov je pisac, književni istoričar, esejista i univerzitetski profesor. Kao prozaistu, književna kritika ga smatra jednim od vodećih predstavnika srpskog postmodernizma.

Njegova naučna istraživanja usmerena su pre svega ka fantastičnoj književnosti, erotskim i jezičko-eksperimentalnim slojevima u srpskoj tradiciji, teoriji recepcije, postmodernizmu, kao i ka komparativistici.

Priređivao je za štampu tekstove srpskih pisaca 18, 19. i 20. veka. Bio je urednik „Biblioteke srpske fantastike”, edicije „Novosadski manuskript”, kao i antologijske biblioteke „Deset vekova srpske književnosti” kod Izdavačkog centra Matice srpske.

Književni portret Save Damjanova večeras u kragujevačkom SKC-u 2
Foto: SKC Kragujevac

Jedan je od osnivača i prvi predsednik Društva novosadskih književnika (DNK).

Predavao je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, gde je i diplomirao (1980. godine, grupa za jugoslovenske književnosti i srpskohrvatski jezik), magistrirao (1986) i doktorirao (1996) pod mentorstvom akademika Milorada Pavića.

Njegovi tekstovi prevođeni su na engleski, francuski, nemački, ruski, poljski, češki, mađarski, slovački, rusinski, ukrajinski, bugarski, slovenački i makedonski jezik. Zastupljen je u antologijama savremene srpske proze.

Kao gostujući pofesor držao je predavanja na mnogim univerzitetima u Evropi. Učesnik je međunarodnih književnih i naučnih simpozijuma u zemlji i inostranstvu.

Početak promocije je 20 sati.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari