Ko i kako glasa za Oskara 1foto EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Ove godine je za Oskare, nagrade američke Akademije filmskih umetnosti i nauke koje će kasno večeras biti dodeljene na ceremoniji u Los Anđelesu, glasalo 9.487 predstavnika filmske industrije.

Svi glasači za Oskara su članovi Akademije čije je sedište u Los Anđelesu. Glasači moraju da budu „ostvareni“ stručnjaci u kinematografiji i predstavnici su 17 oblasti filmske industrije. To su glumci, reditelji, producenti, scenaristi, kostimografija i razni tehničari.

Članovi Akademije su ranije imali doživotno pravo na glasanje, ali je 2016. godine ograničen period na deset godina koji može da se obnovi. Ta mera je uvedena kako bi se izbeglo da oni koji su u međuvremenu napustili filmsku industriju, nastave da glasaju.

Akademija je dugo bila diskretna o spisku svojih glasača, koji s druge strane nisu u obavezi da kriju da su članovi te institucije.

Posle nekoliko godina kritika o sastavu članova koji ne odražavaju raznolikost društva, Akademija je 2016. navela da oko 90 odsto članova čine belci, a 76 odsto muškarci. Prosečno doba glasača je bilo 63 godine. Te iste godine, Akademija, na meti kritika, saopštila je da će do 2020. udvostručiti broj žena i predstavnika etničkih manjina.

Prošle godine je pozvano 395 novih članova, od kojih je 46 odsto žena i 39 odsto iz etničkih manjina.

Svi glasači u zavisnosti od svoje branše glasaju za određene kategorije, glumci za glumce ili reditelji za reditelje.

Za određene kategorije kao što je izbor najboljeg stranog ili animiranog filma, formiraju se specijalni komiteti.

Svi članovi pored svoje branše moraju da glasaju u kategoriji najboljeg filma.

Od 24 kategorije za 23 se glasa tako što je onaj koji dobije najviše glasova pobednik. Međutim, za najbolji film se glasa drugačije i u nekoliko krugova.

Svaki glasač je pozvan da napravi spisak nominovanih filmova. Film koji se u nekoliko krugova glasanja najviše pojavljuje na prvom mestu spiska glasača je pobednik.

Od ove godine se uvodi nova nagrada – za najpopularniji film po izboru javnosti, putem Tvitera ili namenske veb stranice.

Ceremonija će biti održana u pozorištu Dolbi u Los Anđelesu.

Ovogodišnji favorit je film „The Power of the Dog“ novozelandske rediteljke Džejn Kempion (Jane Campion), sa ukupno 12 nominacija.

Prošle godine je ostvarenje „Nomadland“ rediteljke Kloi Žao (Chloe Zhao) bio veliki pobednik na dodeli američke prestižne nagrade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari