Ko je Loreen? Umetnica, aktivista i drugi izvođač u istoriji koji je dva puta odneo pobedu na Evroviziji 1Foto: Vesa Moilanen / Shutterstock Editorial / Profimedia

Loreen je pobednica Evrovizije 2023.

Loreen je već poznato ime, ne samo u rodnoj Švedskoj, već i među fanovima Evrovizije na kojoj je već odnela pobedu 2012. godine kad je izvodila pesmu Euphoria, a puno govori i činjenica da se spominje kao favorit praktično otkako je objavljeno da će ponovo predstavljati svoju zemlju. Današnjom pobedom, postala je drugi izvođač u istoriji kojem je uspelo dvaput da odnese pobedu na Evroviziji. Dosad je to jedino uradio irski kantautor Johnny Logan, koji je pobedio 1980. i 1987.

Švedska se može pohvaliti čestim dobrim rezultatima na Euroviziji. Pobedila je 1974. s ABBA-om, 1984. s Herreysom, 1991. s Carolom, 1999. s Charlotte Nilsson, 2015. s Månsom Zelmerlöwom i s Loreen 2012. i sada, 2023. godine.

Loreen, 39-godišnja Šveđanka, čije je pravo ime Lorine Zineb Nora Talhaoui, zvezda je švedske muzičke scene otkako je dospela u žižiu interesovanja 2004. kada je završila na četvrtom mestu u švedskoj verziji talent showa Idol.

Sledeće godine izdala je svoj prvi singl, “The Snake” s bendom Rob’n’Raz i postala televizijska voditeljka na TV400. Zatim je radila kao producentkinja i rediteljka nekoliko švedskih reality TV emisija.

Za predstavnicu na Evroviziji takmičila se četiri puta

Za predstavnicu na Evroviziji prvi put se takmičila 2011. u emisiji Melodifestivalen s pesmom “My Heart Is Refusing Me”. Bio je to njen prvi javni nastup nakon gotovo osam godina odsutnosti nakon učestvovanja u Idolu. Završila je četvrta u drugom polufinalu, ali nije se plasirala u finale nakon “duela” sa Sarom Vargom. Ipak, nakon zvaničnog objavljivanja singla, pesma je postala hit na švedskoj listi singlova i kasnije je ponovo objavljena na njenom debi albumu “Heal” iz 2012.

Drugi njen hit s tog albuma bio je “Crying Out Your Name” koji je bio među top 20 hitova u Švedskoj. Album je dobio platinasti sertifikat u Švedskoj druge nedelje  nakon objave.

Godinu dana kasnije, stigla je njena velika pobeda na Evroviziji 2012. U prvom polufinalu Melodifestivalena, Loreen je prošla direktno u finale i predstavljala Švedsku u Bakuu s pesmom “Euphoria”. Pesma je pobedila na takmičenju s ukupno 372 boda iz 40 zemalja.

Na Melodifestivalen se vratila 2017. s novom pesmom “Statements” kako bi ponovo imala priliku da predstavlja Švedsku. U polufinalu se nije kvalifikovala direktno u finale i poslata je u drugu rundu. U dvoboju s Antonom Hagmanom iznenađujuće nije dobila dovoljno glasova za ulazak u finale, iako je njen nastup hvalila i kritika i publika.

Ove godine se opet prijavila i pobedila s pesmom “Tattoo” koja je nakon pobede na Melodifestivalenu debitovala na prvom mestu švedske top liste. Od tada je ušla na top liste ukupno 14 zemalja, uključujući Belgiju, Island, Holandiju, Grčku i Švajcarsku.

Osim albuma “Heal”, Loreen je objavila i album “Ride” 2017. i dva EP-a “Nude” 2017. i “Så mycket bättre” 2020.

Uz muziku, bavi se i aktivizmom

Osim muzike i televizije, Loreen se bavi i aktivizmom. Tokom Evrovizije 2012. bila je jedina učesnica koja se susrela s aktivistima za ljudska prava, dok je 2014. dobila Svetsku dečju nagradu za borbu za prava deteta.

Nakon nastupa na Slavjanskom bazaru u Vitebsku u Belorusiji 2012. susrela se sa suprugom političkog zatvorenika Aleša Bjaljackog, Natalijom Pinčuk, zamenikom predsednika Viasne Valentinom Stefanovičem i nezavisnim beloruskim novinarima. Izrazila je podršku Alesu Bialiatskom i drugim beloruskim političkim zatvorenicima i potpisala peticiju za zabranu smrtne kazne u Belorusiji.

U avgustu 2013. bila je ambasadorka Švedskog odbora za Avganistan pa je s Carlom Bildtom, ministrom spoljnih poslova Švedske, posetila Kabul u Avganistanu i selo Yaskin Bala u dolini Warsaj. U maju 2015. Loreen je predvodila Vienna Life Ball, najveći evropski dobrotvorni događaj za podršku osobama s HIV-om i AIDS-om.

Takođe podržava WCP — najveće svetske obrazovne programe za decu o dečjim pravima. U martu 2022. nastupila je na Sverige samlas och hjälper, gala večeri organizovanoj za prikupljanja sredstava za podršku Ukrajini nakon ruske invazije.

Osim što je velika zvezda u Švedskoj, Loreen je nastupala širom sveta na velikim evrovizijskim događajima kao što su Eurovision in Concert, BBC-jev Eurovision Party za 60. rođendan takmičenja, a takođe se pojavila u Netflixovoj komediji “Eurovision: The Story of Fire Saga”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari