Na konkurs za savremeni pozorišni komediografski tekst na srpskom jeziku, pisaca iz Srbije i Crne Gore, Pozorišnog festivala „Dani komedije“ u Jagodini, raspisan krajem decembra 2007, stigla su 23 rada, potvrđeno je u Upravnom odboru Festivala. Konkurs je otvoren do 15. februara ove godine, a nagrada za najbolji tekst iznosi oko hiljadu evra, uz uslov da tekst nije objavljivan ili izvođen, kao i da autor, bez naknade ustupa Festivalu pravo prvog izvođenja.

Na konkurs za savremeni pozorišni komediografski tekst na srpskom jeziku, pisaca iz Srbije i Crne Gore, Pozorišnog festivala „Dani komedije“ u Jagodini, raspisan krajem decembra 2007, stigla su 23 rada, potvrđeno je u Upravnom odboru Festivala. Konkurs je otvoren do 15. februara ove godine, a nagrada za najbolji tekst iznosi oko hiljadu evra, uz uslov da tekst nije objavljivan ili izvođen, kao i da autor, bez naknade ustupa Festivalu pravo prvog izvođenja. Konkurs je anoniman, radovi se šalju u tri primerka, a ocenjivaće ih žiri u sastavu Gorčin Stojanović (predsednik), Živorad Đorđević i Zvonimir Kostić. Žiri zadržava pravo da pored glavne nagrade predloži Upravnom odboru Festivala i tekstove za otkup u neograničenom broju, koje oceni da su dobri, podsećaju u Upravnom odboru. Rezultati konkursa i najbolji tekst biće proglašeni na „Danima komedije“, koji se tradicionalno održavaju od 20. do 27. marta. Od početka „Dana komedije“, 1972. dosad je bilo 20 ovakvih konkursa, prvi je objavljen 1973. i svake godine do 1979, a zatim je obnovljen 1990. Zbog „nedostatka vremena i lokalnih izbora“, nije raspisan 2004, a ni prošle godine.
Kulturni centar Šabac, i ove godine, raspisao je konkurs za najbolju neobjavljenu srpsku pripovetku. Pobedniku će pripasti nagrada „Laza Lazarević“, koju čine plaketa i novčani iznos od 30.000 dinara. Nagrada je ustanovljena u spomen na rodonačelnika moderne srpske pripovetke, Lazu Lazarevića, znamenitog Šapčanina i lekara. Radovi moraju biti otkucani u tri primerka, najduže do deset stranica, potpisane šifrom, a u posebnom kovertu dostaviti razrešenje šifre. Rukopise slati na adresu: KCŠ, Gospodar Jevremova 12, 15000 Šabac. Konkurs je otvoren do 3. marta. Svake pete godine, KCŠ štampa zbirku nagrađenih pripovedaka, a dosad su objavljene tri knjige.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari