Kragujevačko Pozorište za decu u maju osvojilo sedam nagrada na tri međunarodna festivala 1Foto: PZDKG

Pozorište za decu Kragujevac, tokom maja na tri međunarodna festivala u Beogradu, Novom Sadu i Sarajevu,osvojilo je čak sedam nagrada za predstavu „Tihi dečak” u režiji Tina Grabnara.

Na nedavno završenom 17. „Pozorištu Zvezdarištu” dečijem pozorišnom festivalu u Beogradu stručni žiri u sastavu: Miran Hajoš, pozorišni producent, Olivera Viktorović Đurašković, glumica i profesor glume i Tijana Grumić, dramska spisateljica i dramaturškinja, dodelio je Gran pri smotre, kao i nagrada za animaciju ansamblu predstave „Tihi dečak” Pozorišta za decu, Kragujevac.

„Glumice i glumci predstave “Tihi dečak” koristeći samo svoja tela i glasove uspeli su da na vešt i autentičan način istovremeno dočaraju scenografska rešenja, događaje, živa bića i osećanja”, stoji u obrazloženju žirija ovog festivala.

Takođe, stručni žiri „Pozorišta Zvezdarišta” ravnopravno je nagradu za najboljeg glumca festivala dodelio Domagoju Ivankoviću za ulogu oca u predstavi „Mala Frida”, Gradskog kazališta Žar ptica i Milomiru Rakiću za ulogu dečaka Vuka u predstavi „Tihi dečak”.

Ništa manje važan Dečji žiri 17. Dečjeg pozorišnog festivala „Pozorište ZvezdarišteѼ koji čine devojčice i dečaci uzrasta od 8 do 12 godina, učesnici programa mali pozorišni eksperti, dodelio je drugu nagradu festivala kragujevačkoj predstavi „Tihi dečak” zbog „nežnosti, osećajnosti i ubedljivosti prikazivanja”.

Kragujevačko Pozorište za decu u maju osvojilo sedam nagrada na tri međunarodna festivala 2
Foto: PZDKG

U konkurenciji 11 predstava na „Novosadskim pozorišnim igrama” , prvom međunarodnom festivalu profesionalnih pozorišta za decu i mlade, žiri u sastavu: Biserka Kolevska, reditelj i predsednik žirija, Miran Hajoš, producent i Slobodan Ninković glumac, dodelio je specijalnu nagrada za kolektivnu igru ansmblu predstave „Tihi dečak”, kao i specijalnu nagrada za originalni rediteljski pristup temi reditelju Tinu Grabnaru.

„Glumci su svojom igrom pokazali da nadahnuto i emotivno mogu igrati veliki broj
uloga kao jedan”, naveli su članovi žirija NPI.

Početkom maja na 8. FEDU, sarajevskom festivalu Dramskog, literarnog, muzičkog i likovnog stvaralaštva žiri u sastavu Remira Osmanović predsjednica, Aldin Tucić i Indira Kučuk-Sorguč, za najboljeg glumca festivala dječije umjetnosti proglasio je je Milomira Rakića, za maestralnu ulogu dječaka Vuka u predstavi „Tihi dečak” Pozorišta za decu Kragujevac.

„Služeći se širokim impresarijem glumačkih sredstava, a svodeći ih precizno i istančano na zadanu radnju, u cijelosti je demonstrirao ekspresivnu perfekciju koja zadivljuje”, istakli su članovi žirija 8. FEDU u Sarajevu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari