Serijal Otvoreno čitanje ili SKDKLUBKCB svakog 13. u mesecu, u organizaciji Srpskog književnog društva i Kulturnog centra Beograda, nastavlja se večeras od 20 sati u beogradskoj galeriji Artget KCB. Pisci, članovi SKD, Goran Babić, Zvonko Karanović i Igor Marojević, večeras čitaju svoje nove, neobjavljene tekstove.

Serijal Otvoreno čitanje ili SKDKLUBKCB svakog 13. u mesecu, u organizaciji Srpskog književnog društva i Kulturnog centra Beograda, nastavlja se večeras od 20 sati u beogradskoj galeriji Artget KCB. Pisci, članovi SKD, Goran Babić, Zvonko Karanović i Igor Marojević, večeras čitaju svoje nove, neobjavljene tekstove. Goran Babić (1944), jedan je od važnijih pesnika jugoslovenske književne scene sedamdesetih i osamdesetih. Najviše piše poeziju, ali je objavljivao i drame, romane, eseje, režirao je na televiziji i filmu, piše za novine i radio. Posebnu pažnju posvećuje stvaralaštvu za najmlađe, a u biografiji naglašava da je „rodio tri kćeri“. Živi u Beogradu kao profesionalni pisac. Zvonko Karanović (1959), svoje pisanje bazira na iskustvima bit književnosti, filma i pop kulture. Dugo godina bio je kultni andergraund pesnik urbanih generacija. Dosad je objavio sedam zbirki pesama i romane „Više od nule“ (2004) i „Četiri zida i grad“ (2006). Igor Marojević (1968) autor je romana „Obmana Boga“ (1997), „Dvadeset četiri zida“ (1998), „Žega“ (2004) i „Mediterani“ (2006), kao i zbirke priča „Tragači“ (2001). Dela su mu prevođena na mnoge evropske jezike. Napisao je i dramu „Nomadi“ koja je u produkciji barselonskog Instituta za teatar izvođena 2004. na katalonskom i španskom jeziku. Za roman „Žega“ dobio je nagradu „Stevan Pešić“ i nagradu iz fonda „Borislav Pekić“. Član je Srpskog PEN.
Elektronska „Knjiga utisaka“ Portala SEECULT.org izazvala je živu, gotovo dvosatnu diskusiju o marketinškoj kampanji, organizaciji, programima i drugim aspektima Beogradskog letnjeg festivala (Belef), na osnovu prikupljenih ocena, predloga i pitanja dela posetilaca tog festivala, koji je obuhvatio protekle tri nedelje više od 60 programa u oblasti vizuelnih umetnosti, pozorišta i muzike, kao i master klas radionice i prezentacije organizacija sa nezavisne scene. U diskusiji u Galeriji Vojnog muzeja, u kojoj su učestvovali predstavnici Belef centra, umetničkog tima i pojedini učesnici Belefa, predstavnici Portala SEECULT.org izrazili su zadovoljstvo realizacijom „Knjige utisaka“ kao pilot-projekta u okviru programa „Nove inicijative“ Belefa, koji je podrazumevao upisivanje komentara posetilaca u kompjuter na terasi Vojnog muzeja, slanjem i-mejlom i postavljanjem na blog Portala SEECULT.org. Takođe, napomenuto je da prikupljene reakcije ne treba shvatiti kao opšti stav publike, već samo kao povod za razgovor o otvorenim pitanjima i deo razvojnog projekta u cilju unapređenja kritičke misli u kulturi i umetnosti, te kao još jedan pokazatelj otvorenosti i demokratičnosti ovogodišnjeg Belefa, budući da je publici nekog gradskog festivala prvi put omogućeno i da kaže šta misli, sugeriše ili postavi pitanja umetničkom timu i organizatorima. „Knjiga utisaka“ o Belefu je pilot-projekat Portala SEECULT.org u cilju razvoja kritičke misli na domaćoj sceni u kulturi i umetnosti, koji će biti i dalje razvijan. Portal SEECULT.org smatra da je realizacija tog projekta u okviru Belefa još jedan pokazatelj otvorenosti tog festivala ove godine, budući da je publici neke gradske manifestacije prvi put omogućeno da oceni, uputi predloge ili postavi pitanja umetničkom timu i organizatorima. Sav prikupljeni material arhiviran je na blogu Portala SEECULT.org, na kojem će biti objavljen i celokupan tok diskusije. SEECULT.org
Ruski režiser Andrej Končalovski počeo je u Budimpešti snimanje filma „Krcko Oraščić. Istinita priča“, u holivudskoj produkciji. Muzika za mjuzikl, čiji budžet iznosi 65 miliona dolara, uzeta je iz baleta Petra Iliča Čajkovskog. Autor teksta osam pesama je pesnik i libretista ser Tim Rajs, koji je radio „Isus Hrist superstar“, „Evitu“, kao i tekstove za poznate muzičke zvezde. Končalovski je je odavno želeo da napravi takav film, po sopstvenom priznanju, ali je njegova realizacija bila moguća tek s razvojem kompjuterske grafike, naveo je dnevnik Komsomolska pravda. Film se snima u supersavremenom studiju „Štern“, gde umetnik Kevin Fips, koji je radio film „Troja“, dizajnira ambijent, dekoraciju Beča, kuću lutaka i novogodišnju jelku ogromnih dimenzija. Radnja je smeštena u Beč 1920. godine. Heroina filma je devojčica Marija (igra je devetogodišnja El Fening), koja od svog ujaka za Božić dobija krckalicu, komičnog drvenog čovečuljka Krcka oraščića, posle čega joj se život na čaroban način menja. No, pojavljuje se zli mišji kralj, koga igra Džon Torturo. Kako se očekuje, premijera filma „Krcko Oraščić. Istinita priča“ planirana je za Božić naredne godine. Američki producenti veruju da će im se film isplatiti, a pratiće ga muzičko izdanje i suveniri s likovima iz popularnog baleta Čajkovskog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari