Na sajmu knjiga u Lajpcigu juče je svečano otvoren nacionalni štand Republike Srbije, saopšteno je iz Ambasade Srbije u Nemačkoj. Nacionalni štand otvorio je ambasador dr Ognejn Pribićević u prisustvu velikog broja zvanica iz javnog, političkog i diplomatskog života Nemačke. Nastup Srbije na ovom sajmu organizovalo je Ministarstvo kulture Srbije u saradnji sa Ambasadom Srbije u Berlinu.

Na sajmu knjiga u Lajpcigu juče je svečano otvoren nacionalni štand Republike Srbije, saopšteno je iz Ambasade Srbije u Nemačkoj. Nacionalni štand otvorio je ambasador dr Ognejn Pribićević u prisustvu velikog broja zvanica iz javnog, političkog i diplomatskog života Nemačke. Nastup Srbije na ovom sajmu organizovalo je Ministarstvo kulture Srbije u saradnji sa Ambasadom Srbije u Berlinu. Ovo je prvi put da Srbija organizovano nastupa na sajmu knjiga u Lajpcigu, manifestaciji koja svake godine okuplja više od 2.000 izadavača iz četrdesetak zemalja sveta i prvenstveno je okrenuta piscima i njihovom direktnom kontaktu sa čitaocima. Ove godine u fokusu sajamske publike biće zemlje jugoistočne Evrope. Na sajamskom izložbenom prostoru biće predstavljene aktivnosti institucija kulture Republike Srbije, kulturno-turistički potencijali zemlje, kao i niz značajnih publikacija, antologija srpske poezije i proze i katalog srpskih pisaca. U organizaciji Udruženja kulturnih instituta zemalja EU iz Berlina, tokom Sajma će biti organizovana manifestacija „Mali jezici – velike literature“ na kojoj je, kao predstavnik Srbije juče nastupio pisac Dragan Velikić, koji će biti prisutan i na nacionalnom štandu Srbije. Ovaj autor će 26. marta u Berlinu, u okviru iste manifestacije, čitati delove iz svog romana „Slučaj Bremen“.
Dvodnevno zasedanje Saveta ministara kulture jugoistočne Evrope, kojem prisustvuje i ministar kulture Srbije Dragan Kojadinović, počelo je juče. Kako je saopšteno iz srpskog ministarstva, cilj Saveta je jačanje regionalne saradnje, realizacija zajedničkih, održivih i dugoročnih projekata u regionu i isticanje vrednosti kulturnog nasleđa, tradicije i umetnosti. U saopštenju se navodi da je ove godine počela realizacija zajedničkih projekata pod pokroviteljstvom Saveta, a u organizaciji zemalja članica. Među tim projektima su izložba savremene umetnosti jugoistočne Evrope, stvaranje liste spomenika kulture u regionu koji su upisani na Listu svetske kulturne baštine Uneska, kao i već održana konferencija muzeja savremene umetnosti u Zagrebu. Dragan Kojadinović je na skupu pozvao učesnike, predstavnike regionalnih inicijativa i evropskih institucija, da podrže projekat „Koridori kulture“, koji na „ekonomski opravdan i održiv način ističe sve vrednosti regiona i doprinosi razvoju infrastrukture institucija i lokalnih zajednica.“ Na sastanku u Sofiji predsedavajuća zemlja je Bugarska, a na sledećem, koji će se održati 31. marta, predsedavajuća će biti Hrvatska.
Kompozitor Pjer Žalbert (39) dobio je „Elis L. Stedžer“ nagradu (25.000 dolara), koja se dodeljuje svake dve godine. Nagradu daje Muzičko društvo za kamernu muziku Linkoln centra i to kompozitoru koji je značajno doprineo proširenju repertoara kamerne muzike. Žalbert, koji radi na Rajs univerzitetu, bio je kompozitor Losanđeleskog kamernog orkestra od 2002. do 2005. godine. Njegove kompozicije izvode se širom SAD, a orkestarska dela su na repertoaru i u Karnegi holu. Prethodni dobitnici ove nagrade su Ginger Šuler, Oliver Knusen, Osvaldo Golijov, Aron Džej Kernis i Nikolas Mau.
Još nije prošlo ni mesec dana od dodele Oskara, a Akademija filmskih nauka i umetnosti objavila je datume za sledeću ceremoniju dodele ovog najprestižnijeg svetskog priznanja iz oblasti sedme umetnosti. Sledeće godine, jubilarna, 80. ceremonija dodele Oskara biće održana 24. februara, u dvorani Kodak u Holivudu, saopštila je Akademija. Nominacije za nagrade biće objavljene 22. januara, dodaje se u saoštenju. Oko 5.800 članova Akademije glasaće između 30. januara i 19. februara, kako bi odlučili o novom dobitnicima zlatne statuete. Oskar se dodeljuje svake godine od 1929. Ove godine, Martin Skorseze sa svojim krimi-trilerom „Dvostruka igra“ dobio jr nagrade za najbolji film i režiju. Glumačke nagrade dobili su Forest Vitaker i Helen Miren.
Diplomu, plaketu „Milovan Ilić Minimaks“ i novčanu nagradu, na Prvom međunarodnom festivalu humora i satire „Milovan Ilić Minimaks“, osvojio je novosadski humorista i satiričar Neven Šijakov za satiričnu priču „Neprijavljen miting“. Pobednik u kategoriji aforizama je Slobodan Janković, satiričar iz Banjaluke (Republika Srpska), za aforizam pod naslovom „Misaoni restlovi“. Žiri (književnik Jovan Mihajilo – predsednik, mr Nedeljko Bekić i književnik Stojan Simić Krpica, nije dodelio nagradu u kategoriji satirične pesme jer smatra da ni jedna od pesama po kvalitetu ne zaslužuje nagradu „Milovan Ilić Minimaks“. Mr Jovan Mihajilo izjavio je da je na festival pristigao impozantan broj radova (253) u sve tri kategorije – 114 satiričnih priča, 105 serija aforizama i 34 satirične pesme. U konkurenciji je bilo 137 satiričara iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Srbije i iz sveta, mahom od satiričara iz dijaspore. Pobednicima će nagrade biti uručene na Svetski dan šale – 1. aprila u podne, u prostorijama Doma za decu i omladinu ometenu u razvoju u Veterniku. Tada će biti promovisana i knjiga učesnika Prve međunarodne književne kolonije u Veterniku – „Paunovo pero 2006“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari