Dramski umetnik, glumac Pavle Pekić ovogodišnji je dobitnik nagrade „Miloš Žutić“ koju dodeljuje Savez dramskih umetnika Srbije, za najbolje glumačko ostvarenje u profesionalnim pozorištima u Srbiji, saopšteno je iz SDUS. Pavle Pekić nagrađen je za tumačenje lika Svetozara Ružičića u predstavi „Pokondirena tikva“ Jovana Sterije Popovića u režiji Marka Manojlovića i produkciji Narodnog pozorišta iz Kikinde.

Dramski umetnik, glumac Pavle Pekić ovogodišnji je dobitnik nagrade „Miloš Žutić“ koju dodeljuje Savez dramskih umetnika Srbije, za najbolje glumačko ostvarenje u profesionalnim pozorištima u Srbiji, saopšteno je iz SDUS. Pavle Pekić nagrađen je za tumačenje lika Svetozara Ružičića u predstavi „Pokondirena tikva“ Jovana Sterije Popovića u režiji Marka Manojlovića i produkciji Narodnog pozorišta iz Kikinde. Žiri (Biljana Maksić – predsednica, Nada Blam, Stevan Gardinovački, Branislav Nedić i Slavenko Saletović) doneo je odluku većinom glasova, dodaje se u saopštenju. Dodelu nagrade „Miloš Žutić“ pomažu Ministarstvo kulture Srbije i Sekretarijat za kulturu Beograda, a datum uručenja nagrade, SDUS će naknadno objaviti.
Šesnaesti međunarodni festival etnološkog filma održava se ove godine od 14. do 18. novembra u Etnografskom muzeju u Beogradu. Filmovi su stigli iz 27 zemalja – biće prikazan 101, od čega 35 u zvaničnoj, takmičarskoj selekciji, a preostali u još dve kategorije – amaterskoj i informativnoj. Selekcionu komisiju činili su Vesna Marjanović, Dušan Drljača i Stevan Jovičić. Žiri ovogodišnjeg Festivala čine Vik Jansen – filmski kritičar iz Australije (predsednik), Vlado Bocev – makedonski etnolog i filmski autor, Sofija Kostić – etnolog, Vladimir Perović – filmski autor i Svetlana Azanjac – etnomuzikolog. Današnji program: Amaterska sekcija od 8.30 i 14 sati, Informativna sekcija od 9.30 i 11 sati, Okrugli sto „Edukacija u vizuelnoj antropologiji“ u 11 sati, Konkurencija – „Ušća – Emeriljonu Francuskoj Gvajani“ (Francuska/Danska) i „Motivlja motive motiva“ (Hrvatska) od 15 sati, „Čaršija“ (Slovenija), „Prijatelji, budale, porodica“ (Danska) i „Poema za kišu suza“ (Srbija) od 17 sati, „Stopa Kraljevića Marka“ (Srbija), „Život u savršenom svetu“ (Italija) i „Pesniki“ (Hrvatska) od 19 sati, „Od Oštrelja do Šarlevila“ (Srbija), „Dodirujući drugu obalu“ (Češka), „Igraj, Jankuni, igraj“ (SAD), „Čam, budistički ritual među Lepčama“ (Bugarska) od 21 sat.
Stiven Spilberg (60) dobiće „Sesil B. de Mil“ nagradu za „izuzetan doprinos svetu zabave“, na narednoj 65. dodeli Zlatnih globusa, najavili su organizatori. Asocijacija stranih dopisnika iz Holivuda objavila je da će legendarni reditelj biti nagrađen 13. januara 2008, na ceremoniji dodele njihovih filmskih priznanja. Ovo je poslednje u nizu priznanja za Spilberga koji je već dobio šest Zlatnih globusa za filmove, među kojima su „Šindlerova lista“, „Spasavanje redova Rajana“ i „E.T. Vanzemaljac“, kao i tri Oskara. Među prethodnim dobitnicima „Sesil B. de Mil“ nagrade su Voren Biti, Antoni Hopkins, Al Paćino i Majkl Daglas. Nominacije za Zlatni globus biće objavljene 13. decembra, a saznaje se da će Mis Zlatnog globusa biti kćerka Brusa Vilisa i Demi Mur, Rumer – ona će biti asistent na ceremoniji dodeli priznanja. Ova počast se svake godine daje kćerci nekih poznatih ličnosti, a to je ove godine bila Lorejn, kćerka Džeka Nikolsona.
Osnivač Glastonberija, Majkl Ivis je vitešku titulu od kraljice Elizabete, koja se interesovala za blato na tom čuvenom festivalu u Engleskoj. Posle ceremonije u Bakingemskoj palati, gde je dobio titulu komandira britanske imperije (CBE), Ivis je rekao britanskim medijima da ga je kraljica pitala o blatnjavim poljanama u Piltonu, te da je on odgovorio da je to veoma lepa farma i da sada izgleda predivno. Kraljica je rekla: „Dobro“, preneo je 72-godišnji Ivis, koji je prvi Glastonberi festival na svojoj Somerset farmi organizovao 1970, a prisustvovalo mu je 1.500 ljudi. Karte su tada koštale samo jednu funtu, a Ivis je pretrpeo gubitak, dok danas koštaju 150 funti. Među učesnicima prvog Glastonberija, koji je tada bio poznat kao Pilton festival, bili su Mark Bolan i T Rex). Ove godine razgrabljeno je 170.000 karata za Glastonberi, a među najvećim zvezdama bili su rok veterani The Who i američka grupa The Killers. Loše vreme i neizbežna kiša ponovo su obeležili Glastonberi, koji je dobio i nadimak „blatnjavi“ festival, a mnogi posetioci morali su poprilično da čekaju da bi napustili festivalski prostor po završetku.
Autoportret Frensisa Bejkona i još jedan njegov rad prodati su za ukupno više od 70 miliona dolara u aukcijskoj kući Sotbi u Njujorku, dok je za skulpturu američkog umetnika Džefa Kunsa „Obešeno srce“ postignuta cena od 23.5 miliona. Bejkonov autoportret i druga verzija studije za borbu bikova bili su najveće atrakcije aukcije dela savremene umetnosti u Sotbiju. Autoportret je prodat za 29.5 miliona dolara, što je dvostruko više od procenjene vrednosti, dok je „Study for Bullfight No 1“ dostigla cenu od čak 41 milion dolara. Kunsov rad, međutim, postavio je novi rekord za neki rad živog umetnika prodat na aukciji. Ukupno dostignuta suma na aukciji najveća je dosad aukcijska prodaja dela savremene i posleratne umetnosti. Uporedo sa aukcijom u kući Sotbi, i u rivalskom Kristiju održana je uspešna aukcija koja je bar privremeno odagnala strahove da će kriza na američkom finansijskom tržištu ugroziti umetnički svet. Te strepnje izazvane su nedavnom neuspelom prodajom jednog dela Vinsenta van Goga u Sotbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari