Krvavi krst Marka Stojanovića 1

Priča o Četvrtom krstaškom pohodu, odnosno padu Carigrada, dobila je svoju strip varijantu na jednom od najproduktivnijih i najuticajnijih prostora kad je reč o devetoj umetnosti.

Prvi album, od planirana tri, serijala Sveti rat (Guerre Sainte) pojavio se ovih dana sa naslovom Krvavi krst (Croix Sanglant), u izdanju jednog od najvećih francuskih izdavača, kuće Delkur (Delcourt). Autorski tim koji potpisuje ovaj projekat čine scenarista Marko Sojanović (Srbija) i crtači Dražen Kovačević (Srbija), Dan Ianos (Rumunija) i Desimir Miljić (Bosna i Hercegovina).

Jedan od kurioziteta ovog projekta je činjenica da je autorska ekipa okupljena oko serijala bez ijednog francuskog imena, te da je predloženi projekat i sastav autorskog tima došao upravo od srpskih i rumunskih autora kojima je prepuštena gotovo potpuna kreativna kontrola, što je nešto što se u francuskom stripu, kad se radi o najvećim izdavačima, prosto ne dešava. Koliko je Krvavi krst zapravo netipičan strip za prvu ligu francuskog strip izdavaštva u kojoj je objavljen, pokazuje i to što njegov scenario po prvi put za savremeni francuski strip potpisuje srpski strip autor.

Naime, za veliku četvorku francuskih izdavača (Delkur, Dargo / Dargaud, Dipi / Dupuis i Glena / Glenat) trenutno radi pedesetak srpskih strip crtača koji ilustruju tekstove francuskih strip scenarista, ali samo jedan srpski strip scenarista – Marko Stojanović.

„Krvavi krst je moj sedmi album objavljen u Francuskoj, ali prvi koji sam objavio za nekog od četiri izdavačka giganta u Francuskoj – a gorko slatko zadovoljstvo jeste što je prvi album serijala Sveti rat istovremeno i jedini strip koji je napisao neko iz Srbije, a koji je u zadnjih petnaestak godina objavljen u Francuskoj. Album je naišao na prilično dobar prijem publike i kritike pa je serijal, koji je trebalo da čine dva albuma, proširen na tri. Led je probijen a vrata odškrinuta, pa se nadam da će sada mojim kolegama scenaristima biti mnogo lakše da uđu na ovo tržište i pokušaju da na njega plasiraju svoje priče“, kaže Marko Stojanović.

Scenarista Marko Stojanović, kreator balkanskog serijala Vekovnici, na kome je sarađivalo više od 200 strip crtača iz čitavog sveta, dosad je objavljivao u Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji, Crnoj Gori, BiH, Sloveniji, Češkoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Belgiji, Urugvaju i SAD. Predavač je u školi stripa Nikola Mitrović Kokan, koja radi pri Leskovačkom kulturnom centru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari