Kusturici nagrada "Živojin Žika Pavlović" 1Foto: Fonet/Imre Sabo

Ovogodišnji dobitnik nagrade za afirmaciju filmske umetnosti u svetu „Živojin Žika Pavlović“ Emir Kusturica otvorio je sinoć deseti Leskovački internacionalni filmski festival (LIFFE).

Njemu je priznanje uručio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović. Zahvaljujući se na priznanju Kusturica je rekao da je kao dečak maštao o tome da odraste, ali je na kraju shvatio da je ostao dečak.

„U vreme kad sam počinjao da pravim filmove Žika Pavlović je za mene bio nedostižan i bio je čovek za koga sam tada, ali i sada, mislim da je jedan od najvećih svetskih reditelja. Zahvalan sam svakom ko je učestvovao u odluci da se svake godine sećamo Žike Pavlovića, jer, ne govorim frazu, njegovo ime predstavlja vrh filmske umetnosti sveta“, rekao je Kusturica.

Jubilarni 10. Leskovački internacionalni filmski festival počeo je defileom filmskih stvaralaca na crvenom tepihu, pred publikom koja je u velikom broju ispunila Široku čaršiju.

Pred publikom su, između ostalih, prodefilovali članovi žirija ovogodišnjeg festivala Zrinko Ogresta, Karpo Aćimović Godina i Zoran Cvijanović, zatim Mira Banjac, Milena Pavlović, Emir Kusturica i Sloboda Mićalović, Željko Hubač…

Predsednik žirija, hrvatski reditelj Zrinko Ogresta, prošlogodišnji pobednik LIFFE zahvalio se domaćinima na pozivu da predsedava, s obzirom da prošle godine nije mogao da prisustvuje festivalu.

„Nadam se da ću videti poprilično dobrih filmova. Inače, moj prošlogodišnji film je prvi koji je urađen u hrvatsko-srpskoj koprodukciji. To je jedna poprilično dobra praksa koja se pojavljuje unazad nekoliko godina i nadam se da će se nastaviti.“

Umetnički direktor festivala Darko Bajić rekao je da leskovčani znaju da se našale na tuđ, ali i na svoj račun.

„Ja sam to osetio na svojoj koži. Želim da zapamtite jednu stvar, ako volite život, ako ga živite punim plućima, ako volite svoju profesiju, ako volite ljude oko sebe, onda ste pravi umetenici. Vi ste umetnici, a mi smo samo reditelji koji zabeleže neke trenutke i pokušavamo da nit događaja postavimo da postane deo vaših sećanja, vašeg iskustva. Ako u tome uspemo, mi smo najsrećniji ljudi na svetu,“ rekao je Bajić.

Publici na platou ispred LKC-a se obratila i proslavljena glumica Mira Banjac, koja je zahvalila domaćinima i sponzorima, jer su ovo, kako je rekla “ posna vremena za kulturu“.

„Imati ovakva festival znači imati dobre domaćine i znači da ovaj grad zaslužuje svoj festival. Ono što je suština svakog naroda je njegova nacionalna kultura. Čuvajte je kao oko u glavi!“ poručila je Banjac.

Na otvaranju LIFFE-a nastupio Emir Kusturica sa svojim No Smoking Orchestra. Posle osam godina ovo je bio njihov prvi nastup u Srbiji, a publika je mogla da na delu vidi zašto je ovaj bend velika svetska atrakcija.

Zvaničnom otvaranju festivala prethodilo je prikazivanje filma Emira Kusturice „Na mlečnom putu“ u leskovačkom Narodnom pozorištu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari