Leskovac i Herceg Novi u stripu 1

Škola stripa „Nikola Mitrović Kokan“ koja radi pri Leskovačkom kulturnom centru ima čast najavila je da će večeras u 19 sati biti otvorena izložba „Leskovac i Herceg Novi u stripu“ a povodom stripovskog pobratimljenja Leskovca i Herceg Novog u galeriji LKC-a.

Izložba je skup plakata urađenih u dvadesetogodišnjoj istoriji Balkanskih smotri mladih strip autora, najstarijeg strip festivala u regionu, i desetogodišnjoj istoriji Hercegnovskog strip festivala, jedinog festivala u Crnoj Gori, koji prikazuju ova dva grada kroz prizmu devete umetnosti, stripa. Tako ulicama Leskovca i Herceg Novog prolaze poznati strip junaci poput Korta Maltezea, Zagora, Betmena, Dilana Doga, Vonder Vumen, Paje Patka, Dikana, Gokua, Bluberija, Helboja, Godzile, Toram , Adama Vajlda, Samuraj DŽeka, Vekovnika i pozirajući kraj znamenitih građevina ili istorijskih spomenika tvore jedinstvene, unikatne razglednice. Iz pera nekih od najpoznatijih strip crtača sa prostora Balkana, ali i iz Velike Britanije, Italije, Španije, ljudi koji rade za najveće svetske strip izdavače nastale su ilustracije koje dobro poznate lokacije pokazuju na jedan nov i neobičan način.

Tokom otvaranja same izložbe biće upriličeno i potpisivanje jedinstvenog protokola o pobratimljenju Leskovca i Herceg Novog po stripu, što je uz stripovsko pobratimljenje Leskovca i Sofije 2014. jedinstven primer u čitavoj Evropi. Protokol o pobratimljenju, koji saradnju i kulturnu razmenu između ova dva grada podiže na viši nivo i institucionalizuje, potpisaće predstavnici Leskovačke škole stripa „Nikola Mitrović Kokan“ i Udruženja „Hercegnovski strip festival“, uz prisustvo gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića i savetnika predsednika Opštine Herceg Novi i predsednice odbora za društvene delatnosti Tamare Vujović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari