Malkovič na 48. Festu, noviteti takmičarskog programa 1Foto: EPA-EFE/ JUAN HERRERO

Slavni američki glumac DŽon Malkovič, producent, dramski pisac i reditelj, biće gost 48. Festa u Beogradu 2020. godine, najavio je gradski sekretar za kulturu Ivan Karl, otkrivajući i novu promenu koncepcije takmičarskog programa beogradskog međunarodnog filmskog festivala.

Malkovič će na zatvaranju 48. Festa dobiti počasnu nagradu „Beogradski pobednik“ i održati resital uz muzičku pratnju, najavio je za „Novosti“ Karl, koji je i predsednik Odbora Festa.

Malkovičev dolazak nagoveštavan je i uoči ovogodišnjeg Festa, a prema navodima Karla, sada može da se potvrdi. Organizatori Festa, kako je dodao, u kontaktu su sa još nekim filmskim imenima koja nije otkrio.

Malkovič je igrao u više od 70 filmova u SAD i inostranstvu, a nominovan za Oskara za uloge u filmovima „Mesta u srcu“ (1984) i „Na liniji vatre“ (1993). Poznat je i po ulogama u „Opasnim vezama“, „Čaju u Sahari“, „Čoveku sa gvozdenom maskom“, „Polja smrti“, „Biti DŽon Malkovič“, „Spaliti posle čitanja“… Osim na filmu, još od 70-ih godina aktivan je i u pozorištu, a između ostalog, režirao je predstave „Histerija“ (2002) i „Dobri kanarinac“ (2007), za koju je dobio Molijerovu nagradu za najbolju režiju.

Novitet 48. Festa je i objedinjavanje takmičarskog programa.

„Prva i najvažnija promena je da će festival imati jedan takmičarski program, čiju će okosnicu činiti ‘Srpski film’, koji smo ove godine privremeno preimenovali u ‘Srbija i prijatelji’. U takmičarski program tako ulaze odabrani novi domaći filmovi, filmovi iz regiona gde je Srbija manjinski koproducent i, naravno, ostvarenja iz svih krajeva sveta. NJih ukupno do 20 naslova boriće se za nagradu ‘Beogradski pobednik’ u šest kategorija: najbolji film, režija, muška, ženska uloga, scenario i debitant“, najavio je Karl.

O nagradama, čiji je novčani fond uvećan, odlučivaće petočlani žiri, a usvojen je predlog umetničkog direktora Jugoslava Pantelića da 48. Fest kroz retrospektive obuhvati filmske radove nobelovca Petera Handkea i najpoznatije role Bekima Fehmiua, dodao je Karl.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari