Međunarodni festival folklora u Sremskoj Mitrovici 1Foto; mitrovica.info

Međunarodni festival folklora „Srem Folk Fest“ održava se po 19. put u Sremskoj Mitrovici. Folklorne grupe iz 14 zemalja, uključujući i Srbiju, svako veče, od 11. do 14. avgusta, s početkom od 20.30 časova, na Žitnom trgu će se predstaviti mitrovačkoj publici i gostima.

Kako prenosi Sremskomitrovački portal, u sklopu festivala, 15. avgusta, održaće se i tamburaško veče „Od begeša do prima“.

„Srem Folk Fest“ od 2015. godine deluje pod okriljem CIOFF-a, Međunarodne federacije organizatora folklornih festivala, a od 2019. godine, festival deluje pod pokroviteljstvom Nacionalne komisije za saradnju sa UNESCO-m, kao festival koji neguje kulturnu baštinu celog sveta.

Ove godine se obeležava 20 godina Konvencije o očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa, a povodom toga i povodom obeležavanja Međunarodnog dana mladih, 12. avgusta, u sklopu festivala biće otvorena i izložba koja će prikazati pet dobara iz Srbije koja su pod zaštitom UNESCO-a, kao što su kolo, slava, šljivovica, zlakuska lončarija i pevanje uz gusle.

Generalni sponzori „Srem folk festa“ su kompanije „Roloplast Mošić“ i “Aksioma Plus“, potom vinarije „Divin“ i „Erdevik“, organizator je Centar za kulturu „Sirmiumart“, a pokrovitelj Grad Sremska Mitrovica.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari