Međunarodni pozorišni festival za decu „ZajeČAR“ od 18. do 23. aprila 1Foto: Plakat

Zaječar će, od 18. do 23. aprila, biti mesto dešavanja 10. Međunarodnog pozorišnog festivala za decu „ZajeČAR“ na kome će osim pozorišta iz Srbije učestvovati i teatri iz Bugarske, Hrvatske, Francuske i Kine.

Učešće kineskog pozorišta je rezultat saradnje koja je prošle godine pokrenuta sa Kinezima, saznaje Danas od direktora Narodnog pozorišta Timočke Krajine – Centra za kulturu „Zoran Radmilović“, Vladimira Đuričića.

-Festival će započeti našom premijerom predstave Mačak u čizmama. To je velika, lepa dečja predstava kakvu , ne samo po kvalitetu, već i po gabaritima nismo skoro imali u ovom pozorištu i nadamo se da će ona biti jedan od uspeha novog tima, da će dugo trajati i da ćemo se njome ponositi. – navodi Vladimir Đuričić.

Prema rečima Miloša Đuričića, direktora festivala , inače umetničkog rukovodioca pozorišta novina na predstojećem festivalu biće titl za strane predstave, tako da će biti prevedena i bugarska i kineska predstava, čime su uvaženi zahtevi roditelja da se predstave prevode.

-Bugarska predstava teatra iz Vidina biće prevedena na srpski jezik, a kineska lutkarska predstava na engleski jezik. Cilj je da se drugačija estetika i drugačije pozorište koje se razlikuje od srpskih teatara predstavi deci kako bismo narednih godina doveli još avangardnije predstave i negovali ukus mladih ljudi. Ove godine publika će moći da vidi najbolje dečje predstave iz Srbije,a međunarodni karakter festivala biće još izraženiji. Trudićemo se da napravimo karnevalski doživljaj ispred pozorišta sa pratećim programom. Imaćemo žonglere,ženu skulpturu, klovna. – objašnjava Miloš Đuričić.

Međunarodni pozorišni festival za decu otvoriće dr Miodrag Maticki, književnik i predsednik Vukove zadužbine, a žiri festivala čine glumac Desimir Stanojević koji je predsednik i glumice zaječarskog pozorišta Ana Bretšnajder i Nataša Petrović, koja je i rukovodilac dečje scene.

Na konferenciji za novinare na kojoj je najavljen „ZajeČAR“ prvi čovek zaječarskog teatra govorio je novim projektima pozorišta.

-Završava se predstava Đelem,đelem, mjuzikl koji sa članovima Udruženja Roma iz Zaječara radi Žoro Ivanov, reditelj iz Bugarske i koja će , nadamo se imati dug život kod nas i u inostranstvu, gde takođe planiramo njeno izvođenje. To je prva predstava koja se radi u profesionalnom pozorištu Srbije, u kojoj učestvuju isključivo Romi. U junu počinje rad na predstavi „Petra“ koju će režirati Irfan Mensur, u kojoj će igrati Tanja Bošković, njena ćerka i dve glumice zaječarskog teatra i koja će otvoriti naredni festival posvećen Zoranu Radmiloviću.Desimir Stanojević, predsednik žirija na pozorišnom festivalu za decu, uveliko priprema mjuzikl, i počeće sa radom na jesen. Obe zgrade naše ustanove se ubrzano uređuju i nadamo se da će ova godina u oblasti kulture doneti mnogo radosti Zaječarcima. – naglasio je direktor Vladimir Đuričić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari