Melida Travančić dobitnica nagrade “Ismet Rebronja” 1Foto: biblioteka dositej obradovic novi pazar

Mlada pesnikinja Melida Travančić, iz Tešnja, prva je dobitnica književne nagrade “Ismet Rebronja”, koju dodeljuje novopazarska Narodna biblioteka “Dositej Obradović”.

Nagrađena je njena zbirka poezije “Veo na rijekom C”.

Žiri, Petar Arbutina (Sbija),predsednik žirija, Sead Husić (BiH) i Kemal Musić (Crna Gora), jednoglano je doneo odluku o dodeli nagrade.

Na konkurs, koji je raspisan krajem januara, pristigla su 72 rukopisa, a u užem izboru bilo ih je pet. Predsednik žirija, Arbutina, rekao je da je “bila mrtva trka” i da su nagradu dodelili bilo kome od pet autora ne bi pogrešili.

-Veliki broj prijavljenih govori koliko je ime Ismeta Rebronje važno u regionu i da je ulilo poverenje autorima – ocenio je Arbutina.
Pobednici Melidi Travančić, nagrada je uručena u Biblioteci.

Rekla je da joj nagrada znači mnogo i otkrila da je u naslovu njene knjige “Veo nad rijekom C” je reka Crnojevića, koja je za nju “mitsko mesto”.

-Nadahnuće za knjigu dobila sam u Crnoj Gori. Nije stvar u tome šta sam Videla na tim putovanjima, već ono što sam osećala u susretu sa tom zemljom. Knjigu sam pisala u BiH, a nagradu za nju sam dobila u Srbiji.Na svojstven način, njom su povezane ove tri zemlje. Slično životu Ismeta Rebronje, koji je rođen u Crnoj Gori, većinu života proveo je u Novom Pazaru, a bio je svakako vezan za Bosnu – naglasila je Travančić.

Rođena je 1985 godine u Doboju. Doktor je humanističkih nauka u oblasti književnosti. Piše poeziju, prozu, eseje i književnu kritiku.
Biblioteka “Dositej Obradović” književnu nagradu “Ismet Rebronja” ustanovila je ove godine, u znak sećanja na pesnika, pripovedača, romanopisca, esejistu i novinara, koji je živeo i stvarao u ovom gradu.

Nagrada se dodeljuje za knjigu poezije, objavljenu u prethodnoj godini, na srpskom, crnogorskom, bosanskom i hrvatskom jeziku, kao prvo izdanje u Srbiji, Crnoj Gori, BjH i Hrvatskoj.

Ismet Rebronja je rođen 1942.godine u selu Goduša (Crna Gora).Skoro ceo radni vek proveo je u Novom Pazaru, gde je bio urednik i osnivač nekoliko listova i manifestacija.

Bio je član Udruženja književnika Srbije. Za svoje stvaralaštvo dobio je više nagrada. Zastupljen je u više pesničkih antologija i prevođen je na više stranih jezika. Objavio je jedanaest knjiga poezije i proze. Umro je 2004.godine u Novom Pazaru.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari