miki mausFoto: Bailey Phillips Production / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Kao što je već najavljeno, Miki Maus je u ponedeljak postao javno dobro, te se njegov lik može koristiti i bez Diznijevog odobrenja.

To važi samo za verziju iz filma Parobrod Vili iz 1928. godine, u kojoj je Miki Maus prvi put predstavljen publivi, a ne i za kasnije, poznatije izglede.

Nimalo neočekivano, pojedini autori su to već rešili da iskoriste, tako da su najavljena dva horor filma u kojima je baš Miki Maus jedan od protagonista.

Prvi se zove Mickey’s Mouse Trap i trejler za njega pojavio se već prvog januara ove godine.

U opisu stoji: „Aleks slavi 21. rođendan, ali je zarobljena u noćnoj smeni u arkadi pa prijatelji odlučuju da je iznenade. Maskirani ubica prerušen u Mikija Mausa počinje igru koju oni moraju da prežive“.

Film režira Džejmi Bejli, a scenario je napisao Sajmon Filips, koji ujedno tumači i ulogu ubice, a ostale uloge tumače Sofi Mekintoš, Kalum Sivik, Alegra Nosita, Ben Haris, Damir Ković, Makenzi Mils i Nik Biskupek.

Za sada se ne zna datum izlaska, ali autori veruju da će on izaći tokom marta ove godine.

Miki Maus je u međuvremenu doživeo evoluciju lika

Drugi najavljeni projekat na ovu temu je za sada neimenovana horor komedija zasnovana na Parobrodu Vili.

U njemu, sadistički miš muči grupu putnika na trajektu koji ništa ne sumnjaju, a snimanje bi trebalo da počne na proleće.

Iza filma stoji Stiven Lamort, koji je već snimio film The Mean One, horor parodiju na priču o Grinču.

„Sve to dolazi iz ljubavi prema ovim likovima. Mi reditelji smo svi deca u pesku. Volimo da ih uzmemo i igramo se na različite načine. Ne želijmo da uništimo ove likove ili brzo zaradimo novac, već da im odamo počast i prikažemo ih u novom svetlu“, rekao je Lamort.

Dizni je najavio da će štititi svoju intelektialnu imovinu, jer još uvek drži prava na sve kasnije verzije Mikija i Mini Maus.

Osim toga, najavljena je i video igra pod nazivom Infestation: Origins, u kojoj se pojavljuje horor varijanta Mikija Mausa iz Parobroda Vili, od koje igrači moraju da pobegnu.

Da podsetimo, slična stvar desila se likom Vinija Pua, koji je takođe postao javno dobro i nakon toga postao protagonista horor filma.

U pitanju je ostvarenje Winnie the Pooh: Blood and Honey iz 2023. godine, u kome Vini Pu i Praslin idu u zajednički krvavi pir.

Izvor: Variety

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari