milena dravicFoto: Antonio Ahel/ATAImages

Na današnji dan 1940. godine rođena je Milena Dravić, jedna od najvećih glumica sa naših prostora, koju su često nazivali „jugoslovenskom divom“.

Milena Dravić bila je šarmantna i neponovljiva, jednako očaravajuća na velikom i malom ekranu i pozorišnim scenama.

Rođena je u Beogradu i više puta je rekla da je Narodno pozorište u Beogradu bilo njen „prozor u svet“, te je moguće da je odatle potekla ljubav prema glumi.

A glumom je počela da se bavi 1958, kada je u Sarajevu slovenačni reditelj František Čap vrbovao da glumi u ostvarenju Vrata ostaju otvorena.

Brzo je snimila nekoliko filmova, a ključna uloga bila je u ostvarenju Prekobrojna Branka Bauera, za koju je dobila Zlatnu arenu na Filmskom festivalu u Puli.

Tokom karijere, dobila je ukupno sedam Zlatnih arena, kao i mnoge druge značajne nagrade, među kojima su Dobričin prsten, Nušićeva nagrada, Nagrada Pavle Vuisić, Zlatna ruža u Veneciji i nagrada za najbolju glumicu u Kanu.

Važna je i rola u filmu Jutro sa Ljubišom Samardžićem, kada su izabrani za filmski par godine, jer će njih dvoje kasnije zabeležiti mnoge zajedničke uloge u filmovima.

Izbačena je sa Fakulteta dramskih umetnosti jer se nije dugo pojavljivala usled obaveza oko snimanja, a na molbu profesorke da se vrati godinama kasnije, odgovorila je negativno.

Ulogom u filmu Misterije organizma privukla je pažnju izdavača Plejboja, koji su joj ponudili da se slika naga za ovaj magazin.

Milena Dravić je to odbila i umesto toga samo dala običan intervju uz jednu prateću fotografiju, a sve to u okviru teme Glumice iza Gvozdene zavese.

Iako je dugo bila u braku sa Draganom Nikolićem, pre toga je imala još 2 – prvo sa rediteljem Vojislavom Kokanom Rakonjcem, a potom i sa Mladomirom Purišom Đorđevićem.

Sa Gagom Nikolićem venčala se u pauzama tokom snimanja filma Kako su se volele dve budale, a kuma im je bila Jelisaveta Seka Sablić.

Milena Dravić i Dragan Nikolić bili su simbol prave ljubavi

Ostvarila je uloge u brojnim filmovima i televizijskim serijama tokom osamdesetih, a istakla je da ju je Bure Baruta Gorana Paskaljevića izvuklo iz najgore decenije u karijeri.

Takođe je spominjala da je film Ljubav i drugi zločini Stefana Arsenijevića vratilo na film u vreme kada je RTS „nije želeo“.

Preminula je 14. oktobra 2018. godine nakon duge i teške bolesti i sahranjena je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, pored supruga Dragana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari