“Milivojev štap i šešir” po 15. put 1

Pozorišni festival amerskih varoških pozorišta Srbije pod nazivom „Milivojev štap i šešir“, po 15. put održavaju se u Požarevcu. Predstave se izvode u Požarevačkom Centru za kulturu, koji je i organizator ovog prestižnog pozorišnog amaterskog festivala.

Ove glumačke svečanosti – susreti varoških pozorišta Srbije, nastao je kao uvertira Glumačkim svečanostima „Milivoje Živanović“.

Traje već petnaest godina u čast i slavu glumačkog poziva, a radi trajnog sećanja na velikana naše scene Milivoja Živanovića, rođenog Požarevljanina.

Učesnici su amaterska pozorišta Srbije, a svake večeri žiri dodeljuje dve nagrade­; jednu specijalnu nagradu (za slikovito predstavljanje lika) i jednu glavnu nagradu – repliku Milivojevog štapa sa graviranom pločicom i ukoričenim znamenjem kao uverenjem o nagradi.

z kruga svakovečernjih dobitnika štapa žiri na kraju festivala bira i sveukupnog pobednika. Tog pobednika, najboljeg među najboljima, daruje i Milivojevim šeširom sa ugraviranom pločicom i ukoričenim znamenjem, te tako taj glumac kompletira nagradu.

Pre početka izvođenja prve takmičarske predstave nakon kraćeg obraćanja Festival je otvorio Dejan Krstić, član Gradskog veća zadužen za kulturu, medije i NVO koji je istakao da su požarevljani veoma privilegovani zbog toga što imaju jednog velikog Milivoja Živanovića i festivale u slavu njegovog imena, kakav je i ovaj „Milivojev štap i šešir“.

-Verujem da smo svi bar jednom poželeli da dobijemo šansu da pozdravimo publiku na jednom prestižnom festivalu, kakav je i ovaj, ili da budemo u žiriju koji će imati privilegiju da oda priznanje najboljem i da se pokloni umetnicima. Naša je velika zahvalnost što ovakvi festivali postoje i još veća što možemo uživati u bravurama vrsnih umetnika. Na ovom festivalu jedini kriterijum je kvalitet, kao i težnja umetnika da se odupre prosečnosti. Amaterske glumačke svečanosti „Milivojev štaš i šešir“ predstavljaju šansu umetnicima, da preispitaju svoje umetničke domene, kao i da nađu motivaciju za budući rad“, rekao je on.

Prvog dana festival je otvorilo pozorište iz Beograda Studio „BIS“ sa predstavom „Pokondirena tikva“.

U subotu je nastupalo pozorište iz Gornjeg Milanovca sa predstavom„Profesionalac“, dok je nedalja rezervisana za SКC Кragujevac sa predstavom “Peščanik“.

Šidsko pozorište u ponedeljak požarevačkoj publici predstaviće se sa predstavom “Bal vampira“. dok će domaćin Amatersko pozorište “Milivoje Živanović” iz Požarevca zatvoriti takmičarski deo festivala predstavom „Čudo u Šarganu“.

U revijalnom delu u sredu publika će uživati u predstavi „Murlin Murlo“, pozorišta „Kreativni haos“ iz Smedereva, koja je pobednik festivala „Živka Matić“.

Nakon te, revijalne, predstave biće proglašeni pobednici festivala kome će organizator dodeliti zaslužene nagrade i zvanično ga zatvoriti

Stručni žiri koji radi u sastavu: Aleksandar Dunić, glumac, dr Jasmina Nikolić, dir. Istorijskog arhiva Požarevac i Dušan Šukljević, advokat, nagradu za slikovitu kreaciju lika prve večeri festivala dodelio je Anđeli Alavirević za ulogu Evice.

Glumica večeri i dobitnik Milivojevog štapa je Aleksandra Pantić, koja je tumačila ulogu Feme.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari