Ministarstvo kulture odobrilo 7,5 miliona dinara za projekte prokupačkih ustanova kulture 1Foto: Bojan Cvejić

Ministarstvo kulture Srbije odobrilo je 7,5 miliona dinara za sprovođenje projekata ustanova kulture u Prokuplju, saopštili su danas iz Gradske uprave u tom mestu.

Ministarstvo kulture Srbije odobrilo je 7,5 miliona dinara za sprovođenje projekata ustanova kulture u Prokuplju, saopštili su danas iz Gradske uprave u tom mestu.

Kako je rečeno agenciji Beta, neke ustanove su konkurisale sa više projekata pa je odobreno ukupno 14 projekata.

Za projekat Istorijskog arhiva Toplica „Energetska sanacija fasade i zamena stolarije“ odobreno je četiri miliona dinara, koje će prema rečima direktora Arhiva Milana Stojanovića biti uloženo u kompletnu energetsku sanaciju zgrade, novu fasadu i zamenu stolarije na depoima.

Od 1,5 miliona dinara koliko je odobreno Narodnom muzeju Toplice u Prokuplju najveći deo otići će za muzejske postavke, arheološka nalazišta „Prokuplje u 20. veku“ i „Ratni zločini bugarske vojske na jugu Srbije“ i za organizovanje naučnog skupa „Međunarodni okrugli sto“.

Projekti Doma kulture takođe su sagledani od Ministarstva, a direktorka te ustanove Tijana Petrović ističe da su svi pođednako važni.

„Ove godine obeležavamo 100 godina prokupačkog pozorišta, 50. Drainčeve susrete, 120. godina od rođenja pesnika Radeta Drainca“, kazala je Petrović i naglasila da je Ministarstvo kulture podržalo i zajednički projekat Doma kulture i Narodne biblioteke u vidu pozorišne predstave o Draincu pod nazivom „Aprilski kašalj nad poezijom“.

Narodna biblioteka „Rade Drainac“ je od Ministarstva kulture dobila sredstva za realizaciju šest projekata od kojih je najvažniji otvaranje Spomen-sobe posvećene Draincu i prevod njegovih dela na francuski jezik.

Pema rečima direktora biblioteke Dragana Ognjanovića pored ovih biće realizovani i drugi projekti među kojima je najzanimljiviji „Lektirići eks Ju fest“, koji okuplja decu i omladinu iz Srbije i bivših jugoslovenskih republika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari