Mocartova nedelja u Salcburgu 1

Fondacija Mocarteum u Salcburgu (Stiftung Mozarteum Salzburg) poziva svake godine na festival naslovljen Mocartova nedelja. Ovaj ugledni festival u Salcburgu je trajao od 26. januara do 4. februara 2018.

Svake godine u januaru, o Mocartovom rođendanu (27. januar) Mocarteum organizuje ovaj festival klasične muzike – elitni defile orkestarskih, kamernih i solističkih koncerata. Salcburški zimski festival klasične muzike osnovan je 1956. i već se više od pola stoleća in continuo proslavlja u ovom čarobnom gradu Austrije. On čini zenit u kalendaru internacionalnih koncerata i dragulj za ljubitelje Mocartove muzike. Posebna romantična atmosfera se oseća u baroknom Salcburgu kao „genius loci“-ju u kome veje duh autentične mocartovske tradicije. Taj duh nepatvorene tradicije pridaje ovom festivalu posebnu dimenziju – neponovljivu notu i šarm istorijskog muzičkog miljea. Spoj prominentnih muzičara i ništa manje uglednih orkestara čine ovaj festival jedinstvenim u svetu muzike. Koncerti se održavaju u Velikoj sali Mocarteuma i u Velikoj sali dvorane takozvanog Festšpilhauza u kome je Hebert fon Karajan decenijama dirigovao najznačajnijim orkestrima sveta, u školi za jahanje među stenama, kao i u univerzitetskoj auli. Idejna srž ovog festivala je da se Mocart vazda na nov i savremeni način doživi. Izabrani orkestri, ansambli, pevačice i pevači garantuju svake godine za nezaboravne koncertne doživljaje i iskričave muzičke momente.

Festival, poslednji pod upravom (intendanturom) Maren Hofmajster, otvoren je novom inscenacijom Mocartove opere „Otmice iz Seraja“ pod muzičkim vođstvom Renea Jakobsa iz Belgije, predstavnika stare muzičke tradicije među interpretatorima Mocartove muzike. Posebnost ove scenične produkcije se sastoji u ulozi Basa-Selima koju igra poznati nemački pozorišni i filmski glumac Peter Lomajer.

U Mocarteumu u velikoj sali je za početak govorila višestruko nagrađivana austrijska spisateljica Eva Menase a na temu mota ovogodišnjeg festivala o praštanju i iskupljenju.

Bečka filharmonija prati Mocartovu nedelju već decenijama. Ove godine su trojica dirigenta bila za njenim pultom: Alain Altinoglu, Robin Ticciati i Valery Gergiev. Mimo njih nastupili su i virtuozi i interpretatori svetske slave kao što su Daniel Barenboim, Andras Schiff, Robert Levin, Piotr Anderszewski, David Fray, Marlis Petersen ili pak Anna Lucia Richter, kao i mladi ansambl Schumann Quartett ili B’Rock Orchestra. Poznati nemački kompozitor i solist J. Widmann se predstavio i kao solist i kao kompozitor savremene muzike.

Novi intendant ovog uglednog festivala je Rolando Villazon, koji je predstavio program Mocartove nedelje za 2019. On je na završnom koncertu ovogodišnjeg festivala čitao odabrana mesta iz korespondencije Konstance i Volfganga Amadeusa o njihovom odnosu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari