Moli Ringvald: „Bertoluči je pripremio silovanje, jer Marija Šnajder nije pristala na to" 1Foto: / IPA / IPA / Sipa Press / Profimedia

Moli Ringvald prevela je memoar Vanese Šnajder My Cousin Maria Schneider: A Memoir i nadovezala se na problematičan odnos Bernarda Bertolučija prema Mariji Šnajder 1972. godine.

Marija Šnajder, koja je tada imala samo 19 godina, glumila je u kontroverznom filmu Poslednji tango u Parizu, gde je tumačila devojku koja stupa u seksualnu vezu sa starijim muškarcem.

„Ona je pristala na većinu toga. Mislim da je bila oličenje tog vremena: bila je slobodna, biseksualna, bila je srećna da učestvuje u nečemu tako odvažnom“, rekla je Ringvald o Šnajder.

Dodala je i: „Oni su samo otišli korak dalje, a nisu morali. Film je mogao da bude odvažan i provokativan i bez toga. Trebalo je da joj omoguće da pristane“.

Po ovom memoaru, reditelj Bernardo Bertoluči nije rekao Šnajder kako će tačno izgledati čuvena scena sa puterom, odnosno analno silovanje koje izvodi lik koga tumači Marlon Brando.

Moli Ringvald: „Bertoluči je pripremio silovanje, jer Marija Šnajder nije pristala na to" 2
Foto: EPA-EFE/DAVID SWANSON

„Iako nije bilo prave penetracije, on je pripremio silovanje, jer ona nije pristala na to. I rekao je ‘To je bilo ono što sam želeo, reakciju devojke, a ne glumice’. A to nije u redu“, rekla je Ringvald.

Ringvald kaže i da misli da je Bertoluči nakon toga znao da treba da se iskupi i da je rekao ono što je javnost od njega i očekivala, ali da se priča menja u različitim intervjuima.

Marija Šnajder je 2007 izjavila: „Osećala sam se poniženo i, da budem iskrana, pomalo silovano, i od strane Marlona i od Bertolučija“.

Sam Bertoluči je rekao da je sve to bio nesporazum i da Šnajder samo nije znala da će Brando koristiti puter, a da je bila upoznata sa svim ostalim detaljima scene, odnosno da je jedina spontana reakcija bila na korišćenje putera.

Izvor: Indie Wire

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari