Monografija povodom 40-dnevnog pomena vladici Atanasiju (Jevtiću) 1Foto: BETAPHOTO/ ARMENIJA ZAJMI BESEVIC

Povodom četrdesetodnevnog pomena episkopu bivšem zahumsko-hercegovačkom Atanasiju (Jevtiću), koji će u subotu, 10. aprila, biti služen u manastiru Tvrdoš, početkom nedelje objavljena je monografija „Ispraćaj proroka u Zemlju živih – Spomenica o blaženom usnuću vladike Atanasija (1938-2021).

Izdavač monografije je manastir Tvrdoš, a urednik i priređivač episkop zapadnoamerički Maksim (Vasiljević). On uređuje i sajt www.atanasije.org posvećen vladici Atanasiju, jednom od najznačajnih srpskih arhijereja i najautentičnijih ličnosti u posleratnoj istoriji SPC, jedinom počasnom profesoru Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Monografija na 252 strane, ilustrovane sa više od 380 reprodukcija, većinom u boji,  hronološki prati život vladike Atanasija  od detinjstva u rodnom selu Brdarici kod Valjeva, preko studentskih i monaških dana, putovanja po hrišćanskom Istoku i Zapadu, do poslednjih dana u Trebinju.

Prema rečima vladike Maksima, u knjizi je sabrano i „više od 65 autorskih tekstova ličnosti iz crkvenog i javnog života koje su u kratkom roku od upokojenja vladike Atanasija do ulaska spomenice u štampu poslali svoje telegrame, poruke i osvrte“.

Među njima su šestorica poglavara pomestih sestrinskih pravoslavnih autokefalnih Crkava, desetine episkopa, sveštenika, svetogorskih staraca, bogoslova iz čitavog sveta, književnika, dece…

„Vi kažete da smo mutavi,

Lenjivci i neznalice,

A znate da djeca gledaju kroz lice

Direktno do srca

I u Vašoj vici vide oči duše

Kako se u tuzi i molitvi guše,

A i sami čujete kad Vam srce muca.

Atanasije je besmrtan,

Tako ime kaže,

Ali Vaša besmrtnost

Ne leži u njemu!

Ako smo mi malo i mutavije priče,

Srce naše nikad ne može da laže

I čuje kad Vaše

Jeca i dok viče!…“

Ovako počinje jedan od  dečijih akrostihova, čije je konačno rešenje: „Vladika Atanasije Jevtić i mutavi narod“ jer je vladika „mutavima“ zvao malu i veliku decu – sve koji su mu prirasli srcu.

Na prednjoj korici monografije je fotografija vladike Atanasija okruženog decom u hramu Vaskrsenja u Prebilovcima 2019, dok je na poleđini prikazana kupola tog istog hrama sa proslavljenim Novomučenicima.

Ova spomenica nalazi se i na sajtu atanasije.org, u čijem su sadržaju: iscrpna biografija vladike Atanasija, preuzeta iz njegove knjige „Hristos Alfa i Omega“, a čiji su autori vladika Maksim i monah Ignatije (Marković),kao i bibliografija u izradi, publikacije, trag i značaj koji je ostavio u Grčkoj, Francuskoj i Americi, video i audio zapisi sa njegovim predavanjima, besedama, snimak ispraćaja 6. marta u Trebinju i Tvrdošu.

Bibliografija u pripremi je sređena po hronološkom redosledu zaključno sa 2014, dok će najnovija ažurirana bibliografija pružiti još jasniju retrospektivu plodnog opusa vladike Atanasija.

Njegovo delo razvrstano je u šest celina: knjige na srpskom iz oblasti  bogoslovlja, istorije, prevedeni naslovi,  knjige na grčkom, francuskom, italijanskom; studije, rasprave, članci, ogledi, prilozi, besede; knjige u pripremi; neobjavljeni radovi; prevodi; priređene knjige i zbornici; prikazi i ocene radova vladike Atanasija.

U Galeriji sajta su porodične fotografije vladike Atanasija, slike sa njegovim duhovnim ocem arhimandritom Justinom (Popovićem), kog je SPC 2010. kanonizovala, fotografije iz Kapadokije, sa Svete Gore, kao i likovnih dela na kojima je ovekovečen njegov lik.

Vladika Atanasije preminuo je 4. marta u bolnici u Trebinju. Počiva u paraklisu Vaskrsenja Hristovog na manastirskom groblju u Tvrdošu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari