Muzeja afričke umetnosti slavi 40 godina 1Foto: Wikimapia.org

Muzej afričke umetnosti: zbirka Vede i dr Zdravka Pečara ove godine obeležava 40 godina postojanja. Program obeležavanja jubileja obuhvata brojne događaje i aktivnosti, navodi se u saopštenju za medije.

Na datum otvaranja Muzeja, u utorak 23. maja u 18 časova otvara se izložba „Nympa kor ndzizi – Čovek ne može opstati samˮ. U okviru izložbe biće predstavljeni malo poznati muzejski sadržaji, poput dokumenata, zapisa, fotografija, filmova i periodike, u cilju da istaknu kontekst nastanka ovog Muzeja i njegovih osnivača. Kustoskinje izložbe su dr Ana Sladojević i Emilia Epštajn, a izložba će biti otvorena do februara 2018. godine.

Pored izložbe, Muzej afričke umetnosti priprema i monografsku publikaciju u kojoj će biti objavljene studije kustosa Muzeja, saradnika MAU, kao i nezavisnih kustosa/teoretičara/istraživača. U publikaciji „Nympa kor ndzizi – Čovek ne može opstati sam. (Re)konceptualizacija Muzeja afričke umetnosti – zbirka Vede i dr Zdravka Pečaraˮ javnost će po prvi put biti upoznata sa- biografijama osnivača Muzeja – Vedom Zagorac i Zdravkom Pečar; – istorijatom samog zdanja – zgrade MAU;- stalnom postavkom – dizajnom i konceptom, kao i tome zašto je neophodno sačuvati do sada nemenjanu postavku iz 1977. godine;- do sada „skrivenim“ i „nepoznatim“ arhivima u muzeju – audio, vizuelna, foto-dokumentacija, kao i drugi izvori.

I mnogim drugim temama koji se tiču predmeta u zbirkama i programima u proteklih četrdeset godina.

Program proslavljanja četrdesetogodišnjice postojanja MAU obuhvatiće i brojne javne razgovore i tribine na kojima će se govoriti o Muzeju i njegovoj nekadašnjoj i današnjoj funkciji, koji se vezuju za pitanja (anti)kolonijalizma, ljudskih prava, vrednosti iz vremena pokreta nesvrstanih, i dr. Tačni termini održavanja propratnog programa blagovremeno će biti objavljeni na zvaničnom sajtu Muzeja afričke umetnosti http://www.museumofafricanart.org .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari