Nagrada Foruma slovenskih kultura kragujevačkoj galeriji 1Foto: Grad Kragujevac

Međunarodna fondacija „Forum slovenskih kultura” Specijalnu nagradu za timsku efikasnost dodelila je timu Galerije Nikole Koke Jankovića, u okviru Narodnog muzeja Šumadije Kragujevac.

Reč je o prestižnom priznanju koje se dodeljuje u oblasti muzejske delatnosti iz svih slovenskih zemalja u cilju obnavljanja i jačanja kulturnih veza unutar slovenskog sveta kroz negovanje tradicije i baštine.

Za članove tima Galerije Katarinu Babić, Vladimira Markovića, Nemanju Lekića i direktora Narodnog muzeja Šumadije, Miloša Jurišića, član Gradskog veća za kulturu Miljan Bjeletić upriličio je prijem u zgradi Gradske uprave.

– Nagrada, pre svega, ima značaj na nacionalnom nivou. Način rada, komunikacija sa publikom i interakcija, prezentovano naše kulturno nasleđe prepoznato je na međunarodnom nivou, rekao je Bjeletić.

 

Po njegovim rečima ova nagrada ima izuzetnu vrednost jer prikazuje novu metodologiju pristupu u radu zaposlenih sa publikom, a u okviru jednog ambijenta i samog kolektiva što su noviteti kada govorimo o timskoj efikasnosti.

– Istina je da činimo iskorak i u tom polju kulturnog delovanja ali je svakako i novina jer u oblasti muzejske delatnosti do sada nismo dobili ovakvo priznanje. Umetnička dela, jednog od najboljih srpskih vajara druge polovine 20. veka, duhovnog gradinara Nikole Koke Jankovića, dobijaju još više na vrednosti, istakao je on.

Žiri je prepoznao i odlučio da nagradi napore ove Galerije u razvoju svog opsega delovanja podstičući timski rad, komunikaciju i konstantnu koordinaciju među zaposlenima, kao i činjenicu da je u relativno kratkom vremenskom periodu dostigla postavljene ciljeve na savremen i impresivan način.

Nagrada Foruma slovenskih kultura kragujevačkoj galeriji 2
Foto: Grad Kragujevac

U okviru Narodnog muzeja Šumadije Kragujevac, Galerija Nikole Koke Jankovića je otvorena 2019. godine i za kratak period dostigla je međunarodni nivo poslovanja koji može da se uporedi sa najboljim muzejima i galerijama Istočne, Centralne i Jugo-istočne Evrope.

Miloš Jurišić, direktor Narodnog muzeja Šumadije, je rekao da je posle samo tri godine postojanja Galerija Nikole Koke Jankovića ovenčana prestižnim priznanjem a muzejski savetnik Katarina Babić istakla je da se zajedničkim, timskim radom doprinelo da Galerija Nikole Koke Jankovića dobije prestižno priznanje u konkurenciji od 29 muzeja iz 13 slovenskih zemalja.

Na konkurs Međunarodne fondacije Forum slovenskih kultura, osnovan pre 17 godina pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Slovenije učestvovalo je 30 muzeja iz šireg regiona a nagrade su dodeljene prošle nedelje u zamku Brežice – muzeju Posavine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.