Nagrada revije "Muzika klasika" 1Foto:Narodno pozoriste

Revija „Muzika klasika“ sutra u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu uručiće nagrade domaćim umetnicima, ansamblima, festivalima, izdavačima, kritičarima, muzičkim institucijama i medijima, koji su u ostavili najznačajniji trag na domaćoj muzičkoj sceni.

Nagrada je ustanovljena 2010, kad je izašao prvi broj ove revije, a u prošloj godini najviše uspeha imao je dirigent Predrag Gosta, umetnički direktor Nove beogradske opere i osnivač Festivala rane muzike, koji su ukupno osvojili tri nagrade.

U konkurenciji najboljih izvođača nagrade će dobiti: flautista Ljubomir Dimitrijević, dirigent Tamara Adamov Petijević i violončelista Nemanja Stanković. Za najboljeg kompozitora u 2017. izabrana je Dragana Jovanović, dok je kao kompozitor primenjene muzike nagrađen Vojkan Borisavljević za film i seriju „Santa Marija dela Salute“. Album godine je trostruki CD Nade Kolundžije „Uzdah/izdah“, a naj izdavač je „Maskom“ za disk Vlastimira Trajkovića „Kamerna muzika“. Ansambl za novu muziku „Gradilište“ je najbolji orkestar u 2017, a za knjigu godine proglašena je „Gitara kroz vekove“, Stevana i Evite Jović u izdanju Asocijacije gitarista iz Novog Sada.

Najbolji kritičar u 2017. bila je Gorica Pilipović sa Radio Beograda 2. Za naj koncert proglašena je opera Klaudija Monteverdija „Orfej“ u produkciji Nove beogradske opere i Opere i teatra Madlenianum. Za medijsku afirmaciju umetničke muzike nagrađen je Treći kanal RTS. Festival rane muzike je u 2017. bio najbolji festival od nacionalnog značaja, a u regionalnoj konkurenciji Somborske muzičke svečanosti. Za najboljeg organizatora proglašen je Gitar art, za naj instituciju 2017. Nova beogradska opera. Fakultet muzičke umetnosti, koji ove godine slavi 80. rođendan, nagrađen je za sveukupan doprinos umetničkoj muzici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari