Nebojša Bradić: Kulturni dnevnik - dnevna doza kulture 1Foto: Jakov Simovic

– Izgledalo je da će protekli period biti vreme za velike uspehe televizije. Nametnuta izolacija koju prate strahovi i upućenost na neizbežni monolog, nudila je priliku za kreiranje programa koji će približavati gledaoce, građane, religije, društva i države. Izazov je bio jednostavan: stvarati dijaloge. Omogućiti poštenu diskusiju, pronaći zajedničke imenitelje među pojedincima, grupama i društvima koji klize ka nerazumevanju, neslaganju, čak i mržnji. Nadali smo se da će radio i televizijski programi biti dinamičniji, manje birokratski, platforme kojima možemo lako pristupati i na kojima možemo sagledati mnoštvo perspektiva. U vremenu lažnih vesti i alternativnih činjenica želeli smo da novinarska kompetencija i kredibilitet budu izvan svega. Nažalost, većina medija svojim zadacima nije odgovorila profesionalno i ozbiljno. Umesto izgradnje međusobnog poverenja, stvarala se medijska propagandna u kojoj se prepoznavalo pravilo koordinirane državne politike – kaže za TV Danas reditelj Nebojša Bradić.

On ukazuje da je ideja „Veće je bolje“, jer će “velika masa ljudi lakše pasti kao žrtva velike nego male laži’, postala je praksa na mnogim televizijama sa nacionalnom frekvencijom i da zbog toga gleda samo određene programe RTS, RTV i N1″.

– U ovim programima prepoznajem urednike i voditelje: Olju Bećković, Natašu Miljković, Jelenu Obućinu, Zorana Panovića, Zorana Stanojevića… NJihovo razumevanje medija, istraživački i profesionalni pristup važni su i za one koji će tek doći. Moja dnevna doza kulture je Kulturni dnevnik: Emisija koja izveštava, informiše, kritikuje i polemiše o kulturno-umetničkoj sceni Srbije i regiona. Obraduje me i kvalitetan dokumentarni program, debate o različitim temama, kao i inovacije u programima za decu. Naravno, i obrada kulturnog nasleđa, kakva je bila serija Nečista krv – objašnjava Bradić.

Prema njegovoj oceni, u mnoštvu televizijskih serija koje su preplavile gotovo sve emitere, premalo je tematske i žanrovske raznovrsnosti.

– I dalje dominiraju sadržaji kojima se po ko zna koji put otkrivaju putevi zločina. Posle TV fikcije Jutro će promeniti sve očekivali smo serije koje će se baviti životom mlade generacije, zatim TV programe o kulturnoj različitosti. Trebaju nam naši mediji – televizija, radio, digitalni – u njihovom najboljem izdanju, sada više nego ikad – naglašava Nebojša Bradić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari