Nevidljiva ljubav i raznolikost žena 1Foto: J. Diković

U Prajd Info Centru sinoć su otvorene dve izložbe „Ljubav je zakon“, autorke Minje Pavlović i „Ej dečko“, autorke Martine Šalov.

Izložbe, koje govore o svakodnevnici LGBT+ osoba, postavljene su u okviru Nedelje ponosa i svi zainteresovani mogu ih pogledati u prostorijama Prajd Info Centra u Kralja Milana 20.

Minja Pavlović kaže za Danas da je njena izložba fotografija inspirisana svakodnevnicom istopolnih parova u Srbiji, te da prikazuje fragmente života osoba čija je ljubav nevidljiva za pravni okvir u Republici Srbiji, ali i za netolerantno društvo u kome živimo.

– Plan je bio da se kroz reportažnu fotografiju prikažu delovi iz života istopolnih parova. Ideja je da se ne vide lica ljudi na fotografijama jer nije bitno ko se nalazi na fotografiji, dve žene, dva muškarca ili muškarac i žena, jer smo svi isti, svi imamo slične
dnevne rutine sa svojim partnerima, ukazuje Pavlović za Danas.

U najavi izložbe „Ej dečko“, autorka Martina Šalov je napisala kako ceo život nosi pantalone i kratku kosu, kako se bori sa znatiželjnim pogledima, i pretpostavkom da li je muškarac.

„Jedna moja dobra prijateljica davno mi je rekla kako sam najženstvenija kad istaknem svoju mušku stranu. S vremenom sam tu svoju androginu svakodnevicu počela dijelit na društvenim mrežama. Nakon svake objave javljale su se djevojke sa sličnim situacijama. Ej, dečko projekt nastao je spontano, u jedno ljetno popodne. Crtice iz mog androginog zivota, pretvorile su se u ideju kako sve te predivne žene možda trebaju dobiti priliku ispričati svoju priču, koliko ona teška ili zabavna bila. Ej, dečko nastao je kako bih pokušala kroz moju fotografiju i stvarne priče tih žena pokazati sve prekrasnost raznolikosti žena, ženstvenosti, ljepote. Željela bih, zajedno sa svim tim predivnim ženama, boriti se protiv diskriminacije i naučenih stereotipa“, rekla je Martina Šalov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari