Ni prvi ni poslednji junak koji je odlučio da "izađe iz ormara" 1Foto: Cover by Travis Moore and Tamra Bonvillain; Cover by John Timms

– Živimo u vremenu u kom i najmanja „kapisla“ poput vesti o tome da je u jednom od nekoliko trenutno aktuelnih strip serijala o Supermenu, u univerzumu u kom Klark Kent i Lois Lejn imaju sina koji je shvatio da je biseksualac, može da izazove bes sa jedne, a oduševljenje sa druge strane.

Za žaljenje je to što se interesovanje javnosti za stripove događa jedino onda kad se oni nalaze u vestima zbog potencijalno kontroverznih tema – to za Danas primećuje Dušan Mladenović, urednik Veselog četvrtka, komentarišući najavu izdavačke kuće „DC Comics“ da će novi Supermen, sin Klarka Kenta i Lois Lejn, započeti istopolnu romantičnu vezu.

U pitanju je prvi gej poljubac Supermena DŽonatana Kenta sa svojim prijateljem DŽejem Nakamurom, koji je uzburkao popularnu strip kulturu.

Mladenović primećuje da je “danas i ljubav kao takva postala kontroverzna, poput nedavne kontroverze oko toga da li Betmen sme da ima ljubavne odnose sa Ketvumen”.

– Niti je ovo prvi, a sigurno nije ni poslednji junak američkih mejnstrim stripova koji je odlučio da „izađe iz ormara“ i iskreno ne shvatam čemu zgražavanje, kao što ne shvatam ni čemu oduševljenje. Radi se o ljubavi, ničemu drugom. Iza svake priče, romana, filma, stripa ili predstave je ljubav i ljubav uvek mora da pobedi. Živimo u zaista tužnom svetu, ukoliko postoji neko ko nakon pročitanog klikbejt naslova ustane i kaže: „Ja sam protiv ljubavi!“ – naglašava Mladenović.

On „apeluje na sve dušebrižnike da izdvoje novac, kupe i pročitaju neki strip, jer je domaća scena trenutno prilično snažna i nema opravdanja za nečitanje“.

– Stripovi već decenijama nisu štivo namenjeno samo deci i verujem da će se mnogi prijatno iznenaditi kada budu otkrili kojim ozbiljnim temama se stripovi sve bave – ukazuje urednik Veselog četvrtka.

Likovni i strip umetnik Rastko Ćirić, upitan da komentariše vest o gej romantičnoj vezi novog Supermena samo je kratko upitao: „A ko će biti Lois Lejn?“

Marko Somborac, autor stripova, primetio je da se o ovoj temi sada priča da je „politički, na silu, guraju, ovo, ono“…

– Mislim da je skroz okej da se to ubacuje, tu mi ništa nije problematično… Takvih likova ima i u populaciji i ima ih i u superherojskoj populaciji. Sve ok. Ceo X men je o manjnama, ali je urađen da ima svrhu i poentu. Sve je to okej ako se uradi okej, ne na sliu. U smislu svih tih priča i ideja, nemam ništa protiv – kaže Somborac.

Goran Miletić iz Organizacionog odbora Beograd Prajda primetio je da „najava prvog gej poljupca i istopolne veze novog Supermena može biti šok samo za konzervativniju publiku“.

– Postojanje i životi pripadnika LGBT zajednice su odavno prepoznati u popularnoj kulturi, filmovima i serijama. Strip odavno nije izuzetak, ali je jedina razlika što je u pitanju superheroj uz kog su odrastale neke starije generacije. U svakom slučaju, odlična vest – zapaža Miletić.

Predrag Azdejković urednik gej magazina “Optimist” primećuje da je „Supermen na svom početku bio simbol konzervativizma i zaštitnik američkih vrednosti, ali se to u 21. veku promenilo“.

– Došli su neki novi klinci kojima je važna reprezentacija manjinskih grupa u filmovima, serijama, knjigama, ali i stripovima. Meni je jedino žao što toga nije bilo u vreme kada sam odrastao, jer bi život bio mnogo lepši i radosniji. Onima kojima smeta što će novi Supermen biti biseksualac mogu samo da poručim da ih je vreme pregazilo – isptiće Azdejković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari