Nik Kejv otkriva kako pronalazi inspiraciju: "Nastavljam da radim bez obzira na svoje uspehe i neuspehe" 1Foto: EPA-EFE/Olafur Steinar Gestsson

Australijski muzičar Nik Kejv podelio je svoja razmišljanja o pronalaženju kreativne inspiracije na svom blogu The Red Hand Files. Kejv ovaj blog koristi da odgovara na pitanja svojih obožavaoca, nudeći uvid u svoja razmišljanja o životu i umetnosti.

Kada su ga pitali kako pronalazi inspiraciju i motivaciju da nastavi da stvara, Kejv je objasnio da je ključno da budete aktivni, a ne da čekate da inspiracija pronađe vas. To je u potpunoj suprotnosti sa stavom Franca Kafke, koji je rekao: „Ne morate da napuštate svoju sobu. Ostanite da sedite za svojim stolom i osluškujte svet oko sebe. ”

Nasuprot tome, Kejv smatra: „Inspiracija nije nešto što vas pronađe, ili vam se nudi, a takva bogme nije ni vera. Inspiracija i vera su slični utoliko što oboje traže konstantnu praksu.”

Nastavio je: „Za mene inspiracija dolazi samo kada redovno i rigorozno vežbam određene stvari. Moram se u potpunosti posvetiti svom zadatku. Potrebno je svaki dan sesti, uzeti olovku i početi sa radom.”

„To nije baš rudarski posao, ali je ipak naporan, i ja ga obavljam i u dobra i u loša vremena, i kada sam preplavljen inspiracijom i kada mi ona nedostaje, i nastavljam da radim bez obzira na svoje uspehe i neuspehe. Inspiracija mi se javlja jer ulažem trud”, napisao je slavni kantuautor.

Upoređujući inspiraciju sa verom, Kejv je rekao: „Vera nije nešto što se samo magijski materijalizuje, već nas prvo opterećuje svojim zahtevima, a ponekad su ti zahtevi veliki. Vera u univerzum, na primer, zahteva naše aktivno učešće.”

Ranije je Kejv podelio svoje savete o tuzi nakon smrti dvojice njegovih sinova, Artura i Džetra. On je otkrio da ga je „briga njegove publike spasila“, rekavši: „Moja publika mi je mnogo pomogla, a kada sada nastupam uživo, osećam kao da im na taj način uzvraćam ljubav i poštovanje. Na svoje stvaralaštvo gledam kao na vraćanje duga fanovima.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari