Niš: Odložen Festival „Teatar na raskršću“, novi termin na jesen 1Foto: Plakat

Treći međunarodni festival balkanskog kulturnog prostora „Teatar na raskršću“, koji  je trebalo da se održi u Nišu u martu sledeće godine, odložen je na jesen zbog neizvesne situacije sa koronavirusom.

„ Morali smo tako da odlučimo jer je zaista vrlo neizvesno da li ćemo u martu moći da održimo festival. Novi termin je petog do 12. septembra 2022. godine, kad očekujemo da će uslovi za organizaciju ovog važnog događaja biti adekvatniji i bezbedniji“, rekao je direktor Narodnog pozorišta Niš Spasoje Ž. Milovanović.

On je dodao da niški teatar „prilagođava novonastaloj situaciji i iz konsulatacije sa svim nadležnim organima ulaže maksimalni napor da bi se festival uopšte održao“.

Prvi festival „Teatar na raskršću“ je održan 2019. godine, ali su naredni festival, koji je trebalo da bude održan prošle godine u martu, pratile mnoge kontarverze.

Pošto je direktor Milovanović predložio da predsednik Srbije Aleksandar Vučić bude pokrovitelj festivala, što je on prihvatio, iz zvanične selekcije Drugog „Teatra na raskršću“ povučena je predstava „ Sitničarnica kod srećne ruke“ Kokana Mladenovića, koja je trebalo da bude premijerno izvedena, 11. marta, na Dan Narodnog pozorišta u Nišu.

Svoje učešće na festivalu je otkazao i Građanski mađarski teatar iz Temišvara, koji je u Nišu trebalo da izvede „Labudovo jezero – novo viđenje“, u režiji Mladenovića.

I hrvatski reditelj Igor Vuk Torbica je zbog Vučićevog pokroviteljstva odbio da režira u Nišu.

Zbog epidemije korona virusa Drugi festival „Teatar na raskršću“ održan je tek početkom septembra ove godine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari