Nišvil: Vatromet umetnosti, uprkos svemu 1Foto: Arhiva Nišvil džez festivala

Trošimo zadnje zalihe entuzijazma… kaže direktor Nišvil džez festivala Ivan Blagojević, opisujući gerilsku borbu Nišvil tima da svake godine, uporno i iznova, organizuje i unapredi festival, uprkos nerazumevanju institucija čiji je posao da kulturu razumeju, te hroničnom nedostatku novca.

Pandemija kovida 19 samo je dodatno otežala ono što je već bilo teško.

Na ovogodišnjem, 27. Nišvilu, festivalu festivala, koji traje od 6. do 15. avgusta, nastupiće oko 800 izvođača iz zemlje i sveta u okviru 250 muzičkih, pozorišnih, filmskih i strip programa koji se odvijaju na 15 stejdževa. Počeo je 6. avgusta pozorišnim programom, u okviru kojeg se igra osam predstava, od kojih su sedam iz inostranstva. Od 10. i 11. avgusta nudio je program Prijatelji Šabanu na River stejdžu, te filmski program sa više od stotinu filmova, kao i Striporamu.

Od večeras, pak, kreće festivalski vatromet – glavni program, koji će trajati do 15. avgusta. Na platou Niške tvrđave, na Earth / Sky stejdžu, svake večeri nastupaće po šest bendova, a muzički programi paralelno će se odvijati na još četiri stejdža. Svi festivalski sadržaji, izuzev glavnog muzičkog programa, besplatni su.

Prvo festivalsko veče je vreme za susret sa dugogodišnjim članom Rolingstounsa Darilom Džonsom i trijom Stoun Rajders. Biće to njihov jedini nastup u Evropi ove godine. Nesumnjivo je da će veliku pozornost publike, već tradicionalno, izazvati i Džipsi Kingsi. Sutra uveče hedlajneri su Stenli Džordan, koji će se izvesti program Stenli Džordan svira Džimija Hendriksa, kao i Sevdah bejbi i Ivana Vladović. U subotu će muzicirati Leb i sol, kvartet koji čine Džon Rajli, Ratko Zjača, Renato Čiko i Vid Džemnik, kao i Goran Bregović i njegov Orkestar za svadbe i sahrane. Završno veće rezervisano je za hedlajnere Antonija B. i Haus of Ridim.

Na Nišvil će doći i Gregori Peter, direktor Lambrozi džez muzeja u Nju Orleansu, kao i Šeli Riter, direktorka Delta bluz muzeja u Misisipiju, koji je najavio da će organizovati postavku o našem muzičaru Šabanu Bajramoviću. Reditelj Željko Mirković, čiji su dugometražni dokumentarci dva puta bili nominovani za Oskara, a koji već izvesno vreme snima film o Šabanu, radiće to i na Nišvilu. Kadrove će mu obezbediti dodela Nišvilovog Gran prija Šaban Bajramović, koji se dodeljuje za fuziju džeza sa ostalim muzičkim pravcima. Ovogodišnjem laureatu, Goranu Bregoviću, predaće ga članovi Šabanove porodice.

Sve najznačajnije muzičare i glavni program moći će da čuju, vide i pamte oni koji na ulazu na plato u Tvrđavi pokažu potvrdu o vakcinaciji, ili negativan test na kovid, ili dokaz da su ga preležali.

Ni za ovaj, a ni za ostale sadržaje Nišvila, unutar i oko Niške tvrđave, neće im biti potrebne zaštitne maske. Džez je uostalom jedan od simbola slobode i improvizacije, podsećaju organizatori.

Ko bude došao, dobro došao!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari