Novinarka Danasa Marija Krtinić pobednica konkursa SKC Kragujevac 1Foto: Luca Marziale / Danas

Marija Krtinić, novinarka kulture našeg lista, osvojila je prvo mesto sa zbirkom priča „Materice“ na konkursu Prvenac Studentskog kulturnog centra Kragujevac.

Na konkurs za 20. Kolo edicije Prvenac prispela su 32 rukopisa (21 poezija, sedam romana, tri zbirke priča, jedna studija).

Čitajući prispele rukopise članovi žirija primetili su nezadovoljavajuć kvalitet prvenstveno poetskih ostvarenja, oslanjanje na zastarele poetske obrasce i opšta mesta poetskog jezika, navodi se u saopštenju žirija koji su činili Ana Marija Grbić i Zvonko Kranović.

Zbirke kratkih priča odlikovala je inovativnost i modernost ali su, često, u jednoj knjizi priče u velikoj meri varirale po pitanju kvaliteta, što je bio slučaj i sa prispelim romanima, dodaje žiri koji „se odlučio za rukopise koji su u svojoj celovitosti pokazali interesantnu, izazovnu i savremenu poetsku tendenciju“.

Pored Marije nagrađeni su i Željko Lučić za zbirku pesama „Ne padaju nastale ptice“ i takođe, za pesničku zbirku, Tihana Smiljanić za „Kada opet bude sunčano“.

„Zbirka priča Marije Krtinić Veckov čitaocima nudi interesantnu proznu formu koja svojom eksperimentalošću ne gubi na sadržaju, emociji i smislu. Zrela i originalna naracija čini ovu knjigu zaokruženom i tematski objedinjenom, ali i dinamičnom“, stoji u obrazloženju žirija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari