Od Pikasa do Benksija – ispitivanje granica umetnosti u Atlanti 1Foto: Pavle Zelić

Pokazujući iznova i iznova karakteristike istinskog kosmopolitizma, u Sjedinjenim Američkim Državama u Atlanti traje postavka kojom su pred ljubiteljima one prave, najbolje, provokativne umetnosti izloženi radovi njenih istinskih divova, tvoraca koji redefinišu šta vizuelno stvaralaštvo jeste i može biti.

Posetili smo najpre High muzej, arhitektonsku modernističku divotu u kojoj su smešteni vekovi najlepšeg što stari kontinenti – Evropa, Azija i Afrika, i ovaj novi i mladi – američki imaju da ponude.

Upravo tu, pored bezbroj dela srednjovekovne, savremene i folklorne umetnosti – naći ćemo i donedavno aktuelnu izložbu posvećenu dvojici savremenika i uzajamnih poštovalaca, Pabla Pikasa i Aleksandra Kaldera, čije su radikalne reimaginacije skulpture i slike oblikovale dvadeseti vek u svetu klasičnih umetnosti ali i mnogo šire od toga.

Kontrapunktirajući lepršave, eterične Kalderove kompozicije pokretnih elemenata sa Pikasovim podjednako sugestivnim i smelim platnima autori izložbe, inače unuci predstavljenog para genija, pokazuju suštinsku komplementarnost pristupa koji je doneo tako upečatljive rezultate.

Što je još važnije, taj pristup ima dostojnog naslednika kojeg možemo videti samo par milja dalje!

Umetnika koji se nadovezuje se na tradiciju prkošenja konvencijama, ali i dovodi taj princip do novih, neslućenih nivoa.

Jer u spektakularnom prostoru „Underground Atlanta“, svojevrsnoj podzemnoj umetničkoj komuni, nalazimo američku premijeru izložbe konspirativnog, i kontroverznog, usto i najpoznatijeg svetskog uličnog umetnika – Benksija.

„Bez granica: Benksijeva umetnost“ na jednom mestu prezentuje preko 140 dela u mnoštvu najrazličitijih oblika i formi u kojima se misteriozni stvaralac kome ne znamo ni lik ni pravo ime izražavao.

Od grafita, printova, instalacija do video-materijala, skulptura i dalje.

I ama baš svaki rad poziva na teška pitanja surove politike, naopakog društvenog ustrojstva a pre svega upitnog morala sveta koji delimo sa Benksijem.

Čovekom koji ne pristaje na kompromise, koji ismeva i razotkriva svu trulež i gnoj ispod veštački ulepšane kože svojih savremenika.

Crnilo duša, koje se razvejava samo istinom i lepotom kakvu nam ovako jedinstveni umetnici galantno nude.

Zajedno sa prijateljicama sa tri kontinenta: Elisavetom iz Bugarske, Aleksandrom iz Venecuele i Nupur iz Indije, kao i preko milion ranijih posetilaca „Bez granica“, tog svojevrsnog putovanja u sebe, ostajem oplemenjen viđenim, pounkan da i svojim primerom budem bar malo više… Benksi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari