Festival “Teatar na raskršću“ u Nišu odložen zbog koronavirusa 1Foto: V.T.

Drugi festival drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora „Teatar na raskršću“ u Nišu, koji je trebalo da bude održan od 12. do 19. marta, zbog koronavirusa odložen je za septembar, saopštio je danas organizator Narodno pozorište iz Niša.

-Na osnovu preporuke Instituta Batut iz Beograda da se odlože sve međunarodne manifestacije, a s obzirom na to da “ Teatar na raskršću” okuplja pozorišta iz 12 država, kao i umetnike i novinare iz čitavog regiona, kao i zbog mera predostrožnosti Festival se odlaže i biće održan od 9. do 16.septembra ove godine- naveo je organizator.

Predstava “1789” u režiji Mirhada Hadi Kurića, kojom je trebalo da bude otvoren “Teatar na raskršću”, ipak će biti premijerno izvedena na Dan Narodnog pozorišta Niš -11. marta.

Gledaoci su zvaničnoj selekcija na Festivalu trebali da vide osam predstava-”Kaligula”, režija Diana Dobreva, Nacionalni teatar „Ivan Vazov“ iz Bugarske, “Bakhe”, Igora Vuka Torbice, Narodni teatar Bitolj iz Severne Makedonije, “Čovek, zver i vrlina”, režija Egon Savin, NU Teatar Komedija Skoplje Severna Makedonija, “Razgovori o ljubavi”, režija Jernej Lorenci, koprodukcija Kraljevsko pozorište „Zetski dom“ Cetinje, Crna Gora, Drama Slovenskog narodnog gledališča, Ljubljana, Slovenija, “Zločin i kazna”  režija Dušan Petrović, Narodno pozorište Republike Srpske, Banja Luka, “Baal”, režija Vito Taufer, Slovensko mladinsko gledališče, Slovenija, “Lorencačo”, režija Boris Liješević, Jugoslovensko dramsko pozorište, Srbija i “Recept za savršenstvo u nekoliko koraka koji vode nikuda”, režija Andrea Gavriliu, Severno pozorište Satu Mare „Mihai Raisu“, Rumunija.

Festival “Teatar na raskršću“ u Nišu odložen zbog koronavirusa 2
Foto: V.T.

Inače, drugo izdanje “ Teatra na raskršću” pratila su otkazivanje predstava i reditelja jer je direktor niškog teatra saopštio da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić biti pokrovitelj Festivala.

 Hrvatski reditelj Igor Vuk Torbica je zbog toga odbio da režira u Nišu, a reditelj Kokan Mladenović nije hteo da režira predstavu „Sitničarnica kod srećne ruke“ po tekstu akademika Gorana Petrovića, kojom je 11. marta trebalo da bude otvoren festival i obeležen dan niškog teatra.

“Čiki Gergelji“ teatar iz Temišvara iz Rumunije je u znak solidarnosti sa Mladenovićem otkazao učešće na festivalu sa predstavom „Labudovo jezero – novo viđenje“ koju je režirao poznati reditelj iz Srbije.

Zbog uplitanja politike iz Programskog saveta “ Teatra na raskršća povukli su se Nebojša Bradić, Aleksandar Milosavljević, Dejan Petković i Darko Lukić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari