Odlazak dirigenta Džejmsa Levina 1Foto: EPA-EFE/ SIGI TISCHLER

Džejms Levin, koji je više od četrdeset godina bio prvi čovek orkestra njujorške Metropoliten opere, preminuo je prekjuče u 77. godini prirodnom smrću, saopštio je njegov lekar.

Američki mediji podsećaju da je Levin zapao u nemilost zbog optužbi za seksualno uznemiravanje.

Odnosi Džejmsa Levina i njegovog orkestra već neko vreme nisu bili dobri. Bio je prinuđen da napusti orkestar čiji članovi već godinu dana ne primaju plate zbog virusa korona, a sve se zakomplikovalo kad u avgustu 2019. godine više nisu mogle da ne isplivaju na površinu optužbe pevača, muzičara i ostalih umetnika za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje.

Sve je počelo još 2018. kad su podnete tužbe za seksualno zlostavljanje. U martu te godine Levin i uprava Metropoliten opere su se sporazumno razišli i postignut je dogovor o vansudskom poravnanju.

Dopisnik madridskog Paisa iz Njujorka primećuje da je odlazak počasnog direktora ove prestižne kulturne ustanove bio „tužan završetak jedne sjajne muzičke i umetničke karijere jer je upravo Levin ovaj orkestar u hramu opere SAD doveo do savršenstva. Mnogi su ga smatrali za prirodnog naslednika još jednog velikog američkog kompozitora, pijaniste, dirigenta i pedagoga Leonarda Bernštajna“.

Uprkos neslavnom rastanku, Orkestar se dostojanstveno oprostio od Levina na zvaničnoj veb stranici ovim rečima: „Orkestar Metropoliten opere čuvaće uspomenu na Džejmsa Levina, na čijem je čelu bio više od četiri decenije i svojim talentom i kreativnošću držao ga je u sigurnim rukama. Morao je da bude udaljen zbog optužbi za neprimereno seksualno ponašanje.“

Pamti se njegov poslednji koncert na kome je maestralno dirigovao izvođenjem „Rekvijema“ Đuzepea Verdija 2. decembra 2017. godine.

Biografija ovog velikog dirigenta više je nego impresivna.

Mediji navode da je rođen je u Sinsinatiju 1943. godine, u umetničkoj porodici.

Otac mu je bio violinista, a majka glumica.

Kad su ga upisali na časove klavira, bilo mu je tek četiri godine.

Kao tinejdžer je upisao „Džulijard“, a već sa 21 godinom postao je pomoćnik glavnog dirigenta orkestra u Klivlendu.

Pored godina saradnje sa Metropoliten operom, Levin je bio i muzički direktor Bostonskog simfonijskog orkestra, od 2004. do 2011. godine, a pet sezona bio je šef dirigent Minhenske filharmonije.

Bio je česti gost-dirigent najboljih svetskih orkestara, sa posebnim vezama u Berlinu i Beču.

Godine 2006. mediji su izvestili da je Levin, sa svim platama i prihodima u ukupnom iznosu od 3,5 miliona dolara, bio najplaćeniji dirigent u SAD. Džejms Levin ima iza sebe čak deset nagrada Gremi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari